Justitieutskottet vill ha spårbara vapen

793px-NIP_Cargo_COMEX


Det fanns en tid då lite gruff ofta löstes med knytnävarna. Den tiden verkar långt svunnen. Skjutningarna ökar. Antal a
nmälda olaga innehav av skjutvapen likaså. Tullen beslagtar fler och fler vapen. Problematiken blir inte enklare. Snart kommer kraven som finns på märkning av vapen som förs in i Sverige bara att gälla införsel från länder utanför EU.

Att kravet på märkning av vapen som förs in i Sverige från andra EU-länder tas bort är något som kan göra det ännu svårare att bekämpa olagliga vapen. Borttagandet av kravet är en anpassning till de EU-lagar och FN-regler som råder.

Justitieutskottet vill därför att det ska göras lättare att spåra vapen som handlas inom EU och uppmanar regeringen att ta initiativ till åtgärder för att göra det enklare att spåra dessa vapen. De vill också att det integrerat med polisens vapenregister införs ett digitalt vapenhandlarregister i Sverige – samt ett digitalt arkiv för vapendeklarationer som ska underlätta för handlare att redogöra in- och utförsel av vapen.

Debatt och beslut är planerat till 27 maj och kommer att sändas via web-tv på riksdagens hemsida.

Justitieutskottets betänkande.

Text: Jens Gröndahl
Foto: NIP Cargo. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Det här inlägget postades i KRIS, Nyheter, Vägen UT och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.