Beatrice Ask vill minska registerutdrag i arbetslivet

Riksdagen till blogg

Tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) hade på fredagen den 17 april en interpellationsdebatt i riksdagen med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Debatten handlade om tidigare dömdas möjlighet till arbete. KRIS var på plats och fick en pratstund med Beatrice Ask innan det började.

Många arbetsgivare kräver utdrag ur belastningsregistret från arbetssökande inför nyanställningar. Det är en farlig trend som vuxit från 40 000 utdrag år 2003, till hela 230 000 utdrag i fjol. Följderna blir en uteslutande och orättvis effekt för många personer som vill in på arbetsmarknaden.

– Har man suttit inne eller har en prick i registret så räknas man ofta bort, man kommer inte ens till arbetsintervjun. Man kan ju finnas i belastningsregistret av många olika anledningar, det kan ligga långt tillbaka i tiden. Den allmänna uppfattningen är ibland att dra alla över en kam, att alla framstår som tungt kriminella, säger Beatrice bekymrat till oss.

Alliansregeringen beslutade våren 2013 att se över frågan om registerutdrag vilket resulterade i en utredning där det föreslås bli förbjudet för en arbetsgivare att utan författningsstöd kräva belastningsutdrag från arbetssökande. Förslaget presenterades i somras. Sedan dess har det inte hänt något. Beatrice Ask tog upp frågan med Ylva Johansson i interpellationsdebatten.

Ylva Johansson var glädjande nog överens med Beatrice Ask om problematiken. Regeringen avser lägga fram en proposition om detta – ett förslag från regeringen till riksdagen som tar beslut i frågan.

– Tidigare straff är inte en fungerande indikation på lämpligheten för ett framtida arbete, konstaterade Ylva Johansson i slutet av debatten.

KRIS kommer att följa upp detta och rapportera om hur det utvecklar sig och vad som blir verklighet.

Länk till debatten: Interpellation 2014/15:455  Tidigare dömdas möjlighet till arbete

Text: Jens Gröndahl
Foto: Lars Wannberg

Det här inlägget postades i KRIS, Nyheter, Vägen UT och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.