Studieresa för framtiden

Anders och Johan från Unga KRIS 08 Stockholm. Foto: Joakim Berndes

Anders och Johan från Unga KRIS 08 Stockholm. Foto: Joakim Berndes

Att växa upp i förorten kan vara tufft. Många ungdomar tappar tron på framtiden och hamnar i socialt utanförskap. Detta är något Johan Doverland och Anders Eriksson jobbar hårt för att motverka.

Vanligtvis kan man hitta Anders och Johan på Unga KRIS 08, där de båda jobbar heltid. De stöttar barn och ungdomar i utsatta områden och har just gjort en resa ihop med ett gäng ungdomar. Resan kallade de ”Studieresa för framtiden”.

Johan och Anders tog med sig en grupp tonåringar från Rinkeby/Tensta på en helgresa ner till Rosengård i Malmö. Anders och Johan berättar att de ville ta fasta på det engagemang ungdomarna visar och ordnade med resan för att bidra till fortsatt motivation för rätt livsval. Pengar för att genomföra resan söktes från organisationen Polstjärnan och den 1-3 november styrde man hyrbilen söderut.

Tillsammans med Johan och Anders var det åtta ungdomar i åldrarna 16-19 år som följde med. Många av dem hade knappt varit utanför sina bostadsområden, än mindre utanför Stockholm och de behövde nya intryck som kunde sporra dem ytterligare. Alla som följde med var aktiva i Tensta Community Center, TCC. Resans första stopp var i Halmstad, där man besökte stadens KRIS förening. Där mötte man Fransisco, en före detta kriminell som suttit inlåst nästan trettio år på olika fängelser. Han berättade om sitt liv och berörde alla djupt. Johan och Anders berättar att när man lämnade Halmstad och körde mot Malmö var resan fylld av bra samtal, om ungdomarna själva, om livet och värderingar.

Väl framme i Rosengård välkomnades gänget av Mohammad Taha, som är ledare för Bricks som likt TCC är en mötesplats för ungdomarna i Rosengård. Där blev alla besökare kvar länge då man jämförde erfarenheter och livssituationer. Man pratade varmt om ett framtida samarbete mellan Rosengård och Tensta/Rinkeby.

Under dagarna i Malmö hann man även träffa stadsdelsvärdar och kolla på Turning Torso. Man spontanspelade en fotbollsmatch på Zlatan Court och roade sig på Fryshuset i Malmö, som hade nattöppet den aktuella kvällen. Ett väldigt starkt möte hade gänget med Siavosh Derakhti, som tidigare i år fick motta det hedersamma Raul Wallenbergpriset för sina insatser mot rasism. Siavosh berättade om sitt arbete och om sin drivkraft och det blev ett mycket bra samtal där både ungdomarna från Malmö och de från Stockholm berättade om sina erfarenheter och upplevelser.

Anders och Johan, som själva har ett förflutet med kriminalitet och droger brinner för att styra in ungdomar på glid på rätt väg. Att motivera ungdomar att välja en annan väg än vad de själva gjorde som unga tonåringar. De berättar att de är väldigt nöjda med resan och stolta över ungdomarna som återvände till Stockholmsförorten sent på söndagkvällen den tredje november. Trötta, men oändligt mycket rikare på upplevelser och fyllda med inspiration för att göra något vettigt med sina liv.

Det här inlägget postades i 08, Nyheter, Unga KRIS, Vägen UT och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.