KRIS Linköping

Väggarna pryds av konst inne i föreningslokalen. Foto: Joakim Berndes

Väggarna pryds av konst inne i föreningslokalen. Foto: Joakim Berndes

Unga KRIS lokal i Linköping sjuder av liv när Vägen Ut kommer på besök. Det är mycket folk i lokalen och de flesta är ungdomar. Unga KRIS har varit etablerad i staden sedan 2010 och idag huserar man i en stor lokal som rymmer det mesta inom aktiviteter. Visionen för de båda KRIS föreningarna är att få vara en del av Linköping och man satsar på att synas mycket ute i staden.

Vi anländer just när veckans studiecirkel i Självkänsla skall starta, men Sofie som håller i upplägget hinner berätta lite om den innan hon drar igång.

-Vårt studiematerial är en bok av Mia Törnblom som egentligen är en hopslagning av hennes två tidigare böcker, säger hon och visar boken. Denna bok har även lite övningar inkluderade som vi jobbar med. Vi jobbar med affirmationskort med syfte och mål att stärka den positiva självbilden och vända negativa tankar till positiva, säger hon och visar upp en bunt med vackra, färgglada kort. Man får dra ett per vecka som man sedan skall jobba med tills vi ses igen, hinner hon berätta innan hon måste rusa in till lektionssalen.

Unga KRIS Linköping bildades 2010, året därpå fick de sin egen lokal och sin nuvarande lokal har de haft sedan mars 2012 och den är nästan 250 kvm stor. Här ryms både lektionssal, plats för att hänga och samtala och dricka kaffe. En våning ner finns också en musikstudio, en tv –och filmhörna och en stor sal man hoppas kunna använda till dansstudio snart. De saknar dock speglar för att den drömmen skall bli förverkligad.

Lokalen delas i nuläget med KRIS, som just nu drivs på mestadels av Tommy Hansson. Han har varit anställd av Unga KRIS sedan juni 2012, trots att han passerat åldersgränsen med råge.  Tanken var att han skulle bli lite varm i kläderna innan han satte fart på projektet KRIS. Han har dragit igång förening för de vuxna, med uppbackning av Unga KRIS- tills 2013 års slut.

-KRIS har försökt att komma i igång här i Linköping tre gånger, berättar Robin Hallberg, vice ordförande i Unga KRIS Linköping. Det har inte varit renhårigt tidigare och i och med det har de inte lyckats bygga upp något förtroende hos kommunen. När vi kom och ville starta Unga KRIS fnyste de bara åt oss, så vi fick jobba hårt för att motbevisa men nu har vi förtroende på både samhällstjänst och fotboja som inte har varit på vår lott tidigare, säger han och ler.

-Tanken vad gäller KRIS är att vi ska leta en egen lokal, berättar Tommy. Ungdomarna ska få ha sitt för sig själva, så kan de gamla rävarna sitta och spela mulle nån annanstans, skrattar han. Häromdagen fick jag faktiskt ett jättehärligt besked, Skänningeanstalten har just välkomnat oss dit varje måndag för att göra anstaltbesök. KRIS regionalt har lagt upp en helt ny plan tillsammans med anstalten. Det innebär att Stockholm kommer en gång i månaden att delta i besöken som då blir en heldag på anstalten. Vi kommer också att tillsammans med KRIS Norrköping gå ut och föreläsa på Trafikskolor om riksettan. Vi har även planer på att köra studiecirklar på anstalterna, avslutar Tommy.

Kristoffer, anställd i Unga KRIS berättar att han har haft kontakt med många företag i stan och jagat sponsorer och tyvärr mött många som tidigare blivit brända av KRIS och inte vill ha med sin logga i verksamheten.

– Man har fått förklarat för företagen att vi inte har något att göra med de som drev föreningen tidigare, men de ser ju loggan, säger Kristoffer. Det har just börjat lossna, men det har tagit tid att tvätta bort det dåliga ryktet som funnits i stan.

De sticker inte under stolen att det har gått trögt med uppstarten i KRIS. Man har mött många misstankar kring föreningen men nu tycker man att föreningen visat framfötterna tillräckligt länge.

Tommy Hansson och Robin Hallberg. Foto: Joakim Berndes

Tommy Hansson och Robin Hallberg. Foto: Joakim Berndes

-Vi ska inte behöva bevisa vår oskuld konstant utan vi tycker att vi redan visat att vi både behövs och gör nytta, säger Tommy.

Men det finns många som också hjälper föreningen på olika sätt. Nu har man fått inbjudan av Arvsfonden att få mer information om vad man kan söka för medel, för att kunna dra igång projekt både inom Unga KRIS och KRIS. Scandic har sagt att de kan hjälpa Unga KRIS med att få ut ungdomar på praktik, och även kunna hjälpa till med mat och fika när de nattvandrar.

-Folksam ville hjälpa oss med jackor under nattvandringen, berättar Kristoffer. Men rena pengar i sponsring är svårare att få och min förhoppning är att vi i framtiden kan stå på egna ben. Vi är såklart enormt tacksamma för all hjälp, det finns fortfarande mycket vi behöver.

-Oftast är det mindre företag som stöttar oss. En tjej på en mindre firma i stan hjälpte oss med bänkskivor och fick dra det från sin egen lön, men tyckte det var viktigt att hjälpa oss igång, säger Robin. De större företagen lyser oftast med sin frånvaro, fortsätter han, om de inte har det i sin värdegrund. Ett exempel är Quality Hotel, som själva sökte upp oss, eftersom de har i sin värdegrund att de ska se till människor och ge folk en chans. Med dem har vi fått ett jättebra samarbete, berättar han vidare. Genom det här arbetet kan man få en annan syn och inblick i hur samhället fungerar och de människor man tycker är så fyrkantiga kanske inte är det egentligen, utan bundna inom sina ramar och många av dem gillar det inte själva. Vi har ett bra samarbete med både social och arbetsförmedling, avslutar han.

Unga KRIS är ute och syns på stan när man nattvandrar, men man föreläser också på skolorna. Man bedriver även en studiecirkel i matte.

-Det fanns ett behov att få studera matematik bland ungdomarna, säger Tommy. Som tur var fanns det en kvinna som ville hjälpa till.

-Hon har en bredd som är jättebra, fyller Robin i, efter som man kan köra matte från både högstadiet och högskola.

-Ett ständigt tema vi jobbar med inom föreningen är kvinnosyn, säger Robin.

-Ja, vi skulle vilja dra igång en mansgrupp framöver , säger Tommy.  Vi hade en endagsutbildning men vi vill ha någonting mer varaktigt och kunna sträcka på oss och vara stolta över vår människosyn i KRIS och Unga KRIS, säger han allvarligt.

-Efter den där endags-kursen har det blivit en jätteskillnad, instämmer Desiree.

Hon håller tillsammans med Rebecka på föreningen i Tjejkvällar. Det innebär att man på tisdagkvällarna låser dörren för killarna. Sedan tar man upp olika teman, med tjejer från 14 till 30 år som gärna diskuterar hett. Desiree berättar att det ofta blir djupa diskussioner om allt från sex och relationer till rasism och våld.

Robin berättar att de har haft tillitsläger för de unga KRISare som vill, nu senast var ett 20-tal deltagare med. De brukar hålla till i närområdet, ute i naturen och bo i enklare baracker nära en sjö. Där har de tillgång till fyrhjulingar, båt, häst och lerduveskytte.

– Vi hade också stunder när vi spelade musik, pratade och tog upp existentiella frågor, berättar Kristoffer. Det blev tre dagar som var fyllda med aktiviteter, fortsätter han. Många samtal om respekt då det körde varvet runt bordet.

-Det är världens bästa grej, lägret alltså, säger Filip, Unga KRIS och skrattar. Man bara väntar på att det ska bli något vinterläger också!

-I den dagliga verksamheten läser vi, i Unga och vuxna KRIS en text ihop varje morgon, säger Tommy och visar upp boken Din är dagen. Det finns en ny text för varje dag i boken som vi läser högt och sedan samtalar kring. Ett annat samarbete mellan Unga KRIS och KRIS är att vi tar fram en MI utbildning där vi bjuder in många andra föreningar också, fortsätter han.  Vi har många bra, etablerade kontakter ute i samhället vad gäller missbruksvård och utbildningar.

-Visionen med båda KRIS föreningarna är att få vara en del av Linköping, säger Robin och de andra nickar instämmande. Att känna att Unga KRIS och KRIS har sin plats, kunna ha en öppen dialog med företagen i staden.  Att bli accepterade att få följa med som stöd på exempelvis soc eller beroendeklinik eller arbetsförmedling har varit väldigt viktigt för oss, avslutar han.

-Vårt arbete med KRIS eftersöks inte bara här i Linköping utan också i Motala kommun, berättar Tommy. Som det ser ut just nu kan vi hjälpa till genom att komma och föreläsa för dem men kan inte ta oss vatten över huvudet innan vi fått snurr på föreningen här.

–Framöver kanske det kan bli aktuellt med en filial i Motala, inflikar Robin och ler.

Det här inlägget postades i KRIS, Linköping, Media, Unga KRIS, Vägen UT och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.