Kriminellas Revansch i Samhället i Almedalen 2013

Kriminellas revansch i samhället i Almedalen 2013. Foto: Joakim Berndes

Kriminellas revansch i samhället i Almedalen 2013. Foto: Joakim Berndes

Kriminellas Revansch i Samhället i Almedalen 2013.

Den 30 juni -7 juli arrangerades 2013 års Almedalsvecka på Gotland och veckan i Visby har utvecklats till en gigantisk mötesplats. Under dessa åtta dagar fanns tusentals företrädare för politiska partier, organisationer och företag att samlade i Visby för att nätverka och diskutera aktuella samhällsfrågor. För tredje året i rad var KRIS och Unga KRIS på plats, i år med en 55 man stark uppslutning.

I år var intresset för Almedalsveckan större än någonsin. 20.000 besökare, fler ackrediterade fotografer och journalister på plats än tidigare och över 2500 aktiviteter och seminarier fanns att välja mellan under veckan. Traditionella valfrågor, som vård och omsorg, sysselsättning och arbetsmarknad tillsammans med frågor om barn och ungdom dominerade.

Under veckan höll KRIS och Unga KRIS fyra olika seminarier som var välbesökta och uppskattade, men man deltog även i debatter och seminarier som andra arrangerade. Både KRIS och Unga KRIS var laddade till tänderna med frågor och förslag till politikerna i regering, riksdag, kommuner och landsting. KRIS vile argumentera mot förslaget att införa Kronvittnen och för drogfri behandling. Unga KRIS ville argumentera för ett bättre barn- och ungdomsperspektiv inom Kriminalvården och diskutera våld och ungdomskriminalitet i förorter.

-Det är politiker som bestämmer om rättsväsendet, kriminalvården och missbruksvården så det är oerhört viktigt för oss att träffa dem och föra fram våra erfarenheter och åsikter, säger Christer Karlsson, förbundsordförande i KRIS.

KRIS satte ribban 2011, då de fick utmärkelsen ”hetast i Almedalen”. Ett prestigefyllt pris som delats ut under sju år till den lyckas bäst med att få ut sitt budskap under Almedalsveckan.  Inte nog med det, KRIS tilldelades även utmärkelsen ”Årets Almedarling”, som instiftats av Makthavare.se för att premiera aktörer inom politik, näringsliv, offentlig verksamhet, intresseorganisationer och media som under Almedalsveckan gjorts ett särskilt positivt intryck. Dessutom stod KRIS, tillsammans med flera andra organisationer bakom Almedalsdrinken, som blev ”hetast i Almedalen 2012. Den nyktra drinken blev en riktig snackis förra året och i år var både den nyktra trenden och Almedalsdrinken ännu större än förra året. Något KRIS välkomnar varmt.

Man kan helt klart säga att KRIS både synts och hörts under Almedalsveckorna de senaste åren och man fortsatte i samma spår även detta år. Medlemmarna i KRIS hade alla svarta och neonorangea tröjor som verkligen drog uppmärksamheten till sig. KRIS hade budskapet ”Kronvittne-nej tack!” och Unga KRIS hade texten ”Barnperspektiv i häkte” tryckt på sina tröjor. Detta var de hetaste frågorna man ville trycka på och som man även höll seminarium om.

Under vistelsen på Gotland bodde alla 55 stycken KRIS:are på Tors Gård. Det är ett behandlingshem för ungdomar som också erbjuder boende i en stugby. Här, bland både paintball, fotbollsplan och tennisbana trivdes medlemmarna. Det fanns även en höghöjdsbana som några vågade sig på.

Hela veckan bjöd på solsken och under veckan kunde flera medlemmar komma loss och svalka sig i hettan, Tors Gård ligger nämligen på gångavstånd från det populära badet Kalkbrottet!

Nu fanns det såklart inte särskilt mycket ledig tid, då dagarna var fyllda av att hålla seminarier eller delta i andra organisationers seminarier. Man hade delat upp alla medlemmar i sex olika grupper för att täcka upp under de olika aktiviteterna under veckan och dela ut flyers innan de olika partiledarna höll sina tal.

Tors Gård ligger cirka en mil utanför Visby och varje morgon samåkte KRIS:are in till händelsernas centrum. Varje kväll åt man en gemensam grillmiddag som ordnades av medlemmarna själva och varje kväll hölls även känslorundor, där medlemmarna fick chansen att sätta ord på det de kände och upplevde där och då.

Denna veckan ger verkligen bevis på något KRIS håller högt, nämligen kamratskapen. Engagemanget medlemmarna visar under Almedalsveckan är enormt och äkta och denna vecka är något alla verkligen ser fram emot.

Text: Mia Berndes
Foto: Joakim Berndes
Det här inlägget postades i KRIS, Nyheter, Unga KRIS och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.