2011-07-04 PRESSMEDDELANDE

Ny rapport:
Subutexprogrammen för narkomaner är kontraproduktiva. Missbruksutredningens förslag borde kastas i papperskorgen.

Idag, måndagen den 4/7, kl.8.00 presenterade KRIS och Unga KRIS sin nya rapport ”Statligt knark är också knark” på ett seminarium i Almedalen. Rapporten beskriver hur subutex missbrukas och vilka personlig tragedier programmen skapat. Rapporten innehåller också 15 slutsatser som KRIS och Unga KRIS dragit när de analyserat subutexfrågan.

– Vi är mycket kritiska till missbruksutredningens förslag. Vi anser att utredningen drar slutsatser av en felaktig bild av verkligheten när det gäller så kallad substitutionsbehandling med Subutex. I den här rapporten publicerar vi flera riktiga fall och presenterar våra slutsatser. Vi vet vad vi talar om, sa Christer Karlsson förbundsordförande i Kriminellas Revansch I Samhället.

– Subutex är den nya ungdomsdrogen. Kravet på dokumenterat heroinmissbruk för att få subutex efterlevs inte. Subutex är billigt och enkelt för unga missbrukare att få tag i. Om utredningens förslag skulle bli verklighet skulle 18-åringar sättas på livslång medicinskt behandling. De blir kvar i ett onödigt beroende men med staten som langare. Våra ungdomar fattar inte varför staten inte verkar vilja att man ska bli drogfri, sa Magnus Andersson, förbundsordförande i Unga KRIS.

-Helt klart är att den illegala marknaden uppstod när missbrukare började delta i subutexprogrammen. Programmen läcker som såll. Missbruksutredningens förslag att utöka programmen och sänka åldersgränsen är fel väg att gå. Det kommer inte minska varken narkotikamissbruket eller narkotikadödligheten, det visar bl a en vetenskaplig rapport från England. De enda som tjänar på att en större grupp innevånare blir beroende av läkemdel är läkemedelsindustrin, sa Lasse Liljegren, förbundssekreterare i Kriminellas Revansch I Samhället

-Vi hoppas regeringen kastar missbruksutredningens förslag i papperskorgen, avslutade Christer Karlsson, förbundsordförande i KRIS.

Mer information:

Christer Karlsson 0704-61 22 45
Lasse Liljegren 0736-88 19 88
Magnus Andersson 0760-28 64 01

Hela rapporten om subutex kan du beställa från KRIS Riksförbund.

Det här inlägget postades i Media, Nyheter, Pressmeddelande och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.