Vad är kris

Vad är kamratföreningen KRIS?

  • Kriminellas Revansch I Samhället, KRIS, startade som organisation i Stockholm 1997. Alltsedan dess har vi bedrivit verksamhet för personer som lever och har levt i missbruk/beroende, kriminalitet, utanförskap och annan utsatthet. Till oss kommer man när man vill göra en livsstilsförändring. Alla som arbetar på KRIS har egen erfarenhet av missbruk/beroende, kriminalitet och annan utsatthet. Några av våra medarbetare har förutom sin egen livserfarenhet även en behandlarutbildning.
  • KRIS som riksorganisation har idag flera lokala föreningar runt om i landet. Från Falkenberg i Söder till Umeå i norr.
  • KRIS stadgebundna deviser är Hederlighet, Drogfrihet, Kamratskap och Solidaritet. Efterlevnaden av deviserna har varit avgörande för KRIS framgång som organisation och därmed för våra medlemmars möjlighet att bryta utanförskapet och komma tillbaka in i samhället. KRIS deviser genomsyrar alla våra verksamheter och aktiviteter.
  • Vår målgrupp är män och kvinnor, unga som gamla som har levt ett liv i olika typer av utsatthet och utanförskap som vill förändra sin livssituation och leva ett drogfritt och hederligt liv för att komma tillbaka till samhället. Med hjälp av KRIS motivatorer och strukturerade/schemalagda programverksamheter, grupper, föreläsningar och aktiviteter hjälper vi människor att tillfriskna från aktivt beroende, bryta destruktiva mönster och beteenden samt erbjuder en gemenskap och plattform där man kan börja bygga ett nytt liv och på så sätt slussas in i samhället.

Vad gör kamratföreningen KRIS?

Verksamheterna ser lite olika ut runt om i landet beroende på när föreningarna startades, hur stor befolkningen är och vilken verksamhet de bedriver. Verksamheter som finns är:

Anstaltsverksamhet och muckhämtning

Vi genomför varje vecka motiverande besök på olika kriminalvårdsanstalter och häkten i landet. Anstaltsverksamheten är en av våra viktigaste verksamheter där vi motiverar de intagna att förändra sina liv och få en väg ut. Straffet slutar inte den dagen man blir frigiven. Det börjar där! Många står endast med en plastkasse med tillhörande saker utanför grindarna, ingenstans att bo, trasiga familjerelationer, obearbetade trauman, skulder, en beroendesjukdom i grunden, en kriminell identitet och enbart kriminella vänner. Det är då inte konstigt att man går tillbaka till det enda man känner till. Det är där KRIS kommer in i bilden och blir ett skyddsnät när du inte har något annat. Vi bygger relationer med klienterna under deras strafftid, etablerar en kontakt för att sedan slussa in dem i vår verksamhet. Vi erbjuder också muckhämntning. Det menas att vi hämtar personen på frigivningsdagen och arrangerar ett firande i vår lokala förening. Muckhämtningar är av stor vikt för den fortsatta drogfriheten och hederligheten då de 24 första timmarna efter frigivning har den största återfallsrisken.

Boendeverksamheten

På vissa orter har vi olika boendeformer. I dagsläget har vi boendeplatser i Södertälje, Göteborg och Sundsvall. Kontakta din lokala avdelning för mer information.

Daglig verksamhet

KRIS erbjuder en 12 stegs inriktad daglig verksamhet där fokus ligger på grupper och grupprocesser. På vissa avdelningar serveras frukost varje morgon som följs av ett morgonmöte med känslorunda. Dagen fylls sedan med olika programverksamheter, studiecirklar, kulturarrangemang, föreläsningar, samtal i grupp och individuellt och dagarna avslutas alltid med ett eftermiddagsmöte med reflektioner över dagen. Alla våra programverksamheter är baserade på personlig utveckling och tillfrisknande där vi processar allt inom missbruk/beroende, kriminella drivkrafter och tankemönster, trauman, våld, dysfunktionella familjesystem, sorg, skam osv. Vi kan också på vissa avdelningar skräddarsy individuella behandlingsplaner så att de passar den enskilde individen och dennes behov. Träningsmöjligheter på gym finns också på vissa avdelningar, Bla i Stockholm.

Vi erbjuder alltid firanden vid stora högtider som jul, midsommar osv som ofta är förknippade med tunga minnen och ensamhet, kanske både från barndom och från det aktiva livet. Vi vill ge våra medlemmar förutsättningar att skapa nya och glada minnen till tidigare jobbiga händelser.

Studiecirklar i samarbete med NBV – vi ordnar studiecirklar för våra medlemmar och anställda. Bland annat erbjuds KRIS Basic 2.0 , KRIS traditioner, Meningen med våld , Bättre Framtid osv.  NBV är vårt studieförbund och är de som hjälper oss utforma studiecirklarna.

Föreläsningar och workshops

Förutom föreläsningar till vår målgrupp i den dagliga verksamheten erbjuder vi även föreläsningar och workshops om allt inom beroende, kriminalitet, utsatthet, narkotikapolitik, kriminalvård och socialt arbete. Föreläsningarna utförs i skolor, inom statlig/kommunal verksamhet, till socialtjänsten, för polisen etc. 

Kvinnoverksamheten

Kvinnor och flickor som har levt i missbruk, kriminalitet och annan utsatthet är dubbelt utsatta, just bara för att de är kvinnor.  Vår kvinnoverksamhet är därför en av våra viktigaste verksamheter, där vi kan erbjuda kvinnor och flickor stöd, läkning och identifikation. Vi vet att läkningen blir otroligt kraftfull när trauman får bearbetas i grupp och där kvinnor kan känna en identifikation med varandra. På flera lokala avdelningar erbjuds särskild verksamhet för kvinnor. Vårt mål är att de ska erbjudas på varje lokalförening.

Kvinnor har alltid varit underrepresenterade inom vår organisation. Vi har därför arbetat hårt de senast åren med jämställdheten i fokus och olika projekt riktade till kvinnor och mammor. Som ett resultat av vårt hårda arbete införde vi vår femte devis jämställdhet under 2021.

Podden Våldets Ansikten

Våldets ansikten var ett Rikstäckande projekt i samarbete med Socialstyrelsen som vi skapade år 2020 pga sviterna efter Coronapandemin. Idag är Våldets Ansikten en del av vår ordinarie verksamhet utan projektstöd. 

I samband med projektet startades podcasten Våldets Ansikten. Från början en podcast som belyste vårt enorma samhällsproblem mäns våld mot kvinnor.  Eftersom Podden föddes ur projektet riktade den sig från början till våldsutsatta kvinnor som har levt eller lever i missbruk, beroende, prostitution och/eller annan utsatthet och därför är dubbelt utsatta och helt utan skyddsnät.

I dag när vi inte längre har något pågående projekt med Socialstyrelsen är podcasten bredare och handlar om så mycket mer än bara våld och våldsutsatthet.

En filterlös podd där vi talar om allt! Högt och lågt, ärligt, naket och direkt från livet. Vi talar om allt ifrån föräldraskap till relationer och psykisk ohälsa, beroende, tillfrisknande och mycket mer. Podden drivs av två kvinnor, med egen erfarenhet av missbruk/beroende, kriminalitet och utanförskap som tagit sig tillbaka till samhället.

Vi talar om våra egna livserfarenheter och målet med vår podd är att både sprida kunskap och hopp till våra lyssnare.

Podcasten sänds varannan fredag och finns där alla andra poddar finns.

Podden bedrivs i dag av Sara Woldu och Isabella Broman.  Sara har varit med och drivit podden från start men sedan har konstellationerna sett lite olika ut.

Sara och Bella såg ni i SVT:s dokumentärserie Aldrig Backa från 2017.

Sara är beroendeterapeut och arbetar som förbundssekreterare på RiksKris. Hon har arbetat med människor i utsatthet sedan 2014 och har egen erfarenhet av missbruk/beroende kriminalitet och utanförskap.

Bella kämpar med att ta sig tillbaka in i samhället efter ett långt återfall sedan hon medverkade i serien. Hon har nu över två års drogfrihet och arbetar på Kris-Stockholm.

Podden är äkta, autentisk och otroligt sårbar!

Copyright 2025 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå