Utredning föreslår barn i fängelse

En utredning om frihetsberövande påföljder för barn och unga har lämnats över till regeringen. Utredningen föreslår att Kriminalvården tar över ansvaret för barn och unga som dömts för grova brott, med vissa anpassningar efter barn och unga. Tidningen Vägen ut har talat med experter som deltagit i utredningen, Kriminalvården och Röda Korsets Ungdomsförbund. Borde barn sitta i fängelse? Läs artikeln i Vägen ut 4/2023.

Publicerat i KRIS | Kommentarer inaktiverade för Utredning föreslår barn i fängelse

Från fängelse till författare

KRIS förbundssekreterare Ali Reunanen har släppt en bok om ett minst sagt spretigt liv. Från arbete med välkända artister och skådespelare, till att förlora allt i tungt missbruk och kriminalitet. För att sedan göra en helomvändning och ge tillbaka till samhället. Den 5 oktober 2023 anordnades ett boksläpp. 

Boken heter Hej, jag heter Ali. Du kan läsa en artikel om boksläppet i tidningen Vägen ut nummer 4/2023.

Publicerat i KRIS | Kommentarer inaktiverade för Från fängelse till författare

Vi står numera för fem saker

 

RiksKRIS styrelse har beslutat om fem deviser som ledord i KRIS. Den femte devisen är Jämställdhet och vi har länge diskuterat att ta in den värdegrunden. Vi är glada att äntligen har fattat det beslutet. 

 

Publicerat i Nyheter | Etiketter , | Kommentarer inaktiverade för Vi står numera för fem saker

Våldets Ansikten finns nu som podcast

Välkommen till Våldets Ansikten Podcast. Podcasten kom till via projektet Våldets Ansikten som drivs av KRIS. Det var med anledning av coronapandemin som projektet startades och är till för att stärka och hjälpa människor som är utsatta för olika sorters våld. I denna podcast där vi kommer att prata om de olika våldsrelaterade problemen som uppstått under pandemin och intervjua gäster och experter. Läs mer om projektet på valdetsansikten.se

Varmt välkomna och lyssna på pilotavsnittet där poddar finns!

Apple Podcast 

Spotify

Anchor.fm

Publicerat i KRIS | Kommentarer inaktiverade för Våldets Ansikten finns nu som podcast

Angående granskningen av KRIS utbildningsprojekt

Med anledning av Arvsfondens granskning av vårt utbildningsprojekt KRIS Livsstilskoordinator och medias rapportering om detta.

2016 fick KRIS ett bidrag från Arvsfonden för att bedriva ett utbildningsprojekt. Målet har varit att ta fram en folkhögskoleutbildning som är anpassad efter KRIS målgrupp: personer med bakgrund av kriminalitet, missbruk och olika neuropsykiatriska funktionsvariationer.

Så har också skett. I fyra år har KRIS i samarbete med VAL-BO Utbildning och Tollare Folkhögskola bedrivit Arvsfondsprojektet KRIS livsstilskoordinator. Elever från tre årskullar, varav den sista ingick i det ordinarie folkhögskoleutbudet, har tagit examen och blivit ” livsstilskoordinatorer.”

Det innebär att de har fått behörighet att arbeta som elevstödjare, boendestödjare, behandlingsassistenter samt fått en grund för vidare studier. Utbildningen har varit uppskattad av både mentorer och elever. Vi har fått ut cirka 40 elever som påbörjat och fullföljt utbildningen. Många av dem jobbar idag någon annanstans som behandlare. Andra har vidareutbildat sig.

Sedan januari 2020 har Arvsfonden inlett en granskning av projektet. Med den på bordet menar man att det finns brister i den ekonomiska redovisningen, att bidraget gått till utgifter det inte ska gå till. Vi välkomnar all granskning av vår verksamhet som kan leda till att oegentligheter kommer upp till ytan och att verksamheten förbättras.

Men granskningen går att vinkla på många sätt. Att vinkla det till att det har satts i system att lura Arvsfonden på bidrag blir ett hårt slag för oss. Det är ingen hemlighet att KRIS har gått igenom mycket turbulens. Om detta har media rapporterat. Jag har varit ny förbundsordförande sedan slutet av 2019. Jag och den nya styrelsen för Riks KRIS kämpar för fullt med att göra om och göra rätt.

I tre år har vi fått bidrag årsvis för projektet Livstilskoordinator. Bidragen redovisades år för år och vi fick godkänt alla dessa år. Det har också skett kontinuerliga kontroller. Projektet var noga övervakat av Arvsfondens handläggare under åren vi bedrev utbildningen.

Gällande alkohol: Drogfrihet är och har alltid varit en av våra viktigaste deviser. Vi räknar alkohol som drog. Det har inte druckits alkohol för pengar som ska gå till projektet, eller i några andra projekt eller verksamheter vi har.   

Vi välkomnar utredningen från Kammarkollegiet. Vi har varit samarbetsvilliga under hela processen. Vissa saker har vi varit överens om, andra inte. Men vi är som sagt villiga att göra rätt för oss.

KRIS är en förening som gör och har gjort stor skillnad för människor i missbruk, kriminalitet och utanförskap. Vi har hjälpt människor att återanpassas till samhället och detta utbildningsprojekt har minst sagt varit en del i detta. Vi gör skillnad. Vi ber alla medlemmar att inte tappa tron på KRIS just nu när ni behövs som mest och därför ber vi alla att undvika att spekulera och sprida obekräftade uppgifter.

Till sist vill vi tacka alla lokalföreningar för allt det arbete ni gör för KRIS varje dag.

Med vänlig hälsning
Ordförande Germay Woldu och Riks KRIS styrelse

 

 

Publicerat i Pressmeddelande | Etiketter | Kommentarer inaktiverade för Angående granskningen av KRIS utbildningsprojekt

Företagssponsorer

Vi vill uppmärksamma alla våra nuvarande sponsorer och partners om företaget UK-Utbilning. De har inget samarbete eller på något annat sätt något partnerskap med oss. De personer som ringer från UK-Utbildning uppger sig för att vara från KRIS och vill tacka för allt samarbete och locka över dom till UK-Utbildning. Vi har inte lagt ner vår verksamhet utan bedriver den som tidigare. Vi har dessutom fortsatt samarbete med Team Work Trading AB.

Har ni fått några samtal eller fakturor från UK-Utbildning, kontakta gärna oss eller Team Work Trading AB.

RIKSKRIS
08-642 00 06

Team Work Trading AB
0587-17 00 00

Publicerat i Nyheter | Etiketter | Kommentarer inaktiverade för Företagssponsorer

Nytt år och uppdateringar med medlemsregistret

Hej alla KRIS-medlemmar. 

Och ni är många i landet! Ett par tusen medlemmar är ni som får vår tidning Vägen UT och har möjlighet att vara med på alla KRIS verksamheter och aktiviteter runt om i landet. Detta medför en kostnad också och er medlemsavgift täcker en del av detta. 

Från och med nästa år kommer vi att återgå till det medlemssystem som vi hade för många år sedan och inte ge bort ett gratis år när man blir ny medlem. Den stora fördelen med det är att föreningarna får direkt hälften av er medlemsavgift när ni värvar en ny medlem eller förnyar ert medlemsskap. Detta kommer att ge alla föreningar i landet mer resurser att utföra sina verksamheter vilket gynnar alla de som vi hjälper. 

Från och med 1/1-2020 kostar ett Normalmedlemskap 100:-/år.
Stödmedlemskapet kostar 200:-/år.
(Normalmedlem är du som är straffad och/eller varit missbrukare. 
Stödmedlem är du som inte kvalificerar dig som normalmedlem, men vill stödja vår verksamhet. ) 

Vi hoppas att ni värvar fler medlemmar till era KRIS-föreningar och förnyar er avgift som kommer  första veckan i januari från vårt medlemssystem MyClub. Ni har 30 dagar på er att betala avgiften/fakturan. När ni gjort det kommer det ett digitalt medlemskort inom en vecka. 

Vill man inte längre vara medlem i KRIS meddelar man Medlemsregistret eller låter bli att betala avgiften/fakturan, även påminnelsen som kommer efter 30 dagar. Då är ni inte längre medlemmar. 

OBS! Vi skickar INGA obetalda avgifter/fakturor vidare till Inkasso eller Kronofogden. Nästan alla som är normalmedlemmar i KRIS har varit där och vet vilka svårigheter det är att komma därifrån.

Vi hoppas så klart att så många som möjligt fortsätter att stötta vår verksamhet! 

God jul och gott nytt år allesamman! 

Medlemsregistret
Telefon: 08-6420006
E-post: medlemsregistret@rikskris.se 
#starkatillsammans 

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , , , | Kommentarer inaktiverade för Nytt år och uppdateringar med medlemsregistret

Sveriges mest spännande studieförbund, NBV söker ny förbundsrektor

Efter åtta år har nuvarande förbundsrektor beslutat sig för att gå i pension och därför söker vi nu en efterträdare.

– NBV har växt i verksamhet och självförtroende under de år Åke Marcusson verkat som Förbundsrektor. Vi har under dessa år gjort betydande insatser för att bland annat utveckla svensk folkbildning och bidra till ett bra mottagande av alla nyanlända som kommit till Sverige. Åke lämnar efter sig ett studieförbund i väldigt gott skick och med stora möjligheter. Vi ser fram emot att hitta en ny förbundsrektor som ska ta NBV vidare in i framtiden, säger förbundsordförande Vidar Aronsson.

Efter åtta år har nuvarande förbundsrektor beslutat sig för att gå i pension och därför söker vi nu en efterträdare. Nuvarande förbundsrektor är kvar på sin tjänst till dess att ny är rekryterad. 

-Det här är det roligaste jobbet jag har haft! Men nu är det dags för mig att lämna över uppdraget till en person som kan fortsätta utveckla NBV, säger förbundsrektor Åke Marcusson

Här är länken till ansökan:
Publicerat i Nyheter | Etiketter , | Kommentarer inaktiverade för Sveriges mest spännande studieförbund, NBV söker ny förbundsrektor

Revanschpodden är här

Det finns inga hopplösa fall bara hopplösa situationer. Revanschpodden levererar berättelser som berör. Vi tar tempen på kriminalpolitiken samt olika rättsfrågor. Vi pratar med kända och okända människor som av olika anledningar varit nere på botten i de djupaste vatten – och sedan fått sin revansch.

Följ oss på våra sociala medier via @revanschpodden eller hashtaggen #revanschpodden

 

 

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , , , | Kommentarer inaktiverade för Revanschpodden är här

KRIS talade på Internetdagarna 2018

I måndags startade årets upplaga av Internetdagarna 2018 som arrangeras av Internetstiftelsen. Det är en konferens för de som arbetar med internet på ett eller annat sätt. Vår kommunikatör Joakim blev inbjuden av Deeped Niclas Strandh och Sarah Larsson Bernhardt i somras efter händelsen i Almedalen då många KRIS:are omringade NMR under Annie Lööfs tal. Det blev en otroligt viral spridning på sociala medier och med anledning av detta skulle Joakim tala på programmet: Sociala medier efter buzzwords, hype och backlash som dessutom sändes LIVE.

Under 20 minuter så fick Joakim berätta om vilka KRIS är och vad vi gör. Några exempel på hur vi arbetar på webben och vilka tjänster vi använder. Slutligen så lyfta han upp det unika case från Almedalen under Centerpartiets tal där NMR stod och viftade med flaggor och hotade de demokratiska läget. Allt detta avslutades med någon fråga från publiken och Deeped.

Efter den händelsen med NMR vann vi priserna ”Snällast i Almedalen”, 2:a pris som ”Årets digitala kommunikatör i Almedalen 2018” och blev ”Årets Almedarling” för andra året. Första året var 2011 då vi vann med kampanjen ”Statligt knark och också knark”. Vi blev dessutom ”Hetast i Almedalen” samma år.

Vi är så tacksamma för att vi fick komma till @internetdagarna och berätta om vårt arbete med sociala medier och den virala händelsen i Almedalen.

Är sociala medier egentligen dåtidens eller framtidens kommunikation? Vi tittar på ett år av backlash, Facebooks tapp av användare men också många nya möjligheter. Influencer marketing, growth hacking, vardagskommunikation vs kampanjer, paid social och att göra socialt på riktigt. Vi tittar på trender i B2C och B2B och bland organisationer och ger hands on-tips för senaste från framgångsrika marknadsförare.

 

#ind18 #internetdagarna #sidbyte #tryggaretillsammans #rikskris #socialamedier #viralt #almedalen #nmr #hetastialmedalen #digkom18 #åretsalmedarling #almedarling #snällastialmedalen

 

Publicerat i IT-Gruppen, KRIS, Nyheter | Etiketter , , , , , | Kommentarer inaktiverade för KRIS talade på Internetdagarna 2018