Hej alla Kris-are

Ville bara ge en liten presentation av mig och var jag kommer ifrån. Har precis börjat på RiksKris nu och ska jobba med IT administration och grafisk formgivning. Här är en liten presentation: Uppväxt i Björnsträdgård vid Medborgarplatsen med omnejd från barnvagn till 40 år gammal.Har missbrukat i nästan 20 år. Droger av alla slag. Bott på Boxtorps pojkhem i 3 år och diverse Behandlingar mm. Min far var Mano depressiv och missbrukare. Min mor söp ihjäl sig vid 59. Där av att livet inte blev som jag önska mig. Har nu snart 20 år drogfri och ett fantastiskt liv med goda vänner och ett hopp om en fantastisk framtid med många möjligheter så länga jag väljer det. Det är alltid jag som väjer hur jag vill att mitt liv ska se ut. Bara för i dag…. 44115787-QUQib

 

Namn: Lars Wannberg

Kön: Man/Pojke

Ålder: 51

Född: Stockholm/söder

Uppväxt: Söder

Flyttade sen till Västertorp. Har bott där sen dess.

Jobb: Målare, Dekormålare SVT,

Lagbas på Skogskyrkogården

Oljearbetare Castrol oil

Parkskötare på Södermalm

Fastighetsskötare Botvids gymnasium

Grafisk designer NBV

Projektledare Över Ytan

Projektledare och designer av Folkrörelseregistret webb och bokform

Projektdesigner av MAD (Music against drugs)

Grafiskt ansvarig för studiematerialet BASIC

Föreläsare drogförebyggande arbete i skolor

Ansvarig för trycksaker till arbetsmaterial i skolorna med foldern ”Man vet aldrig när man behöver ett nummer”, En hjälp folder till skolungdomar som ett drogförebyggande projekt.

Projektledare webbsite ”www.beomhjalp.se”

Musikproducent till Vinjett för informationsfilm

Vinjettmusik till Aftonbladet webbsite (5 st vinjetter)

IT-Support/underhåll IOGT-NTO

IT Administratör RiksKris (mitt nuvarande yrke)

Hemsida: www.artandart.se

Helt enkel en allkonstnär med mycket idéer och projekt på G

Är det några frågor maila gärna: lars.wannberg@rikskris.se  Mvh Lars Wannberg

 

Publicerat i 08, Göteborg, Halmstad, IT-Gruppen, KRIS, Norrköping, Nyheter, Unga KRIS | Lämna en kommentar

Musiken i KRIS och Unga KRIS

Natus

Natus

Aldrig tidigare har det producerats så mycket musik som nu i KRIS och Unga KRIS. Det finns musikstudios i flera lokaler runt om i landet och fler lär det bli. Nu i helgen var bland annat flera personer från KRIS Finland på besök i Stockholm för att spela in några låtar med Unga KRIS:are från olika delar i landet.

En som producerat musik ett tag nu och även gjort en musikvideo är Alexander Jonsson aka ”Natus”. Natus spelade in videon i samband med  Camp Connect som är Sveriges största läger, det är Fryshuset som  anordnar detta läger en gång om året. Videon släpptes nu i dagarna och vi är glada att kunna hjälpa till och dela denna. Hoppas ni gör samma sak?! Här är en länk till några låtar av Natus på Soundcloud

Natus – Ser dig gå
Producent: LionRiddims
Foto och redigering: Moment
Inspelning/mixning:  F.U.S.E (en musik verksamhet i Fryshuset)

 

Publicerat i 08, Aktivitet, Falkenberg, KRIS, Linköping, Media, Nyheter, Stockholm, Unga KRIS | Etiketter , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Valåret 2014

Sikk Roxx i Almedalen 2014. Foto: Joakim Berndes

Sikk Roxx i Almedalen 2014. Foto: Joakim Berndes

Att det är valår i år har väl knappast undgått någon. Så fort vi slår på tv:n, ser vi partiledare i rutan som överöser oss med sitt valfläsk. ”Om ni röstar på oss så LOVAR VI att göra så och så mycket”! Och så låter det alltid! I skrivande stund är det ca 2 veckor kvar till valet och jag har ännu inte bestämt för vad jag ska rösta på.  Jag vet bara att jag SKA rösta i år! För det är en rättighet jag har som jag ska värna om. Så har det dock inte sett ut under tidigare val, för jag har helt enkelt inte brytt mig. Droger och kriminalitet har varit det enda som har varit viktigt för mig och jag har därför inte röstat sen 1998. Då var jag 19 år och fick rösta för första gången. Sen har det varit ytterligare 3 val, vilka jag inte har brytt mig om alls.

Vilket egentligen är ganska skamligt, med tanke på alla de människor runtom i världen som inte alls får lov att rösta. Jag slipper att få leva i en diktatur, utan några som helst rättigheter. Jag lever i ett demokratiskt land, är fri och borde därför vara tacksam för min frihet och rättighet till att rösta på precis vilket parti jag vill. Jag kan också välja att rösta blankt om jag inte tycker att något parti alls faller mig i smaken. Men jag ska absolut gå och rösta!!

För det är min skyldighet och rättighet som jag är tacksam över att få ha.

Jag vet i alla fall vilket parti jag absolut INTE ska rösta på i alla fall. Och det är Sverigedemokraterna. För deras ”Vi och dem”-politik är verkligen inget jag vill ansluta mig till. Jag är medlem i en underbar kamratförening där ALLA är lika mycket värda! En förening där vi inte gör skillnad på kön, hudfärg, etniskt ursprung, religion, sexuell läggning eller bakgrund. Då kan jag heller inte lägga min värdefulla röst på ett parti som ständigt gör skillnad på folk och folk. Det går helt emot min syn på SOLIDARITET. Och då pratar jag inte om solidariteten gentemot KRIS (som 1 av våra 4 deviser), utan om solidariteten gentemot mina medmänniskor på vår jord. Jag anser att vi alla har en skyldighet att hjälpa de som har det sämre ställt än oss själva. Jag menar inte att vi alla ska bli några vardags-hjältar som lägger all tid och energi på att springa runt och försöka hjälpa alla, men att i alla fall någon gång då och då hålla upp dörren för någon som har händerna fulla med matkassar. Eller att dela med sig av egna erfarenheter till de som är i behov av det.

GENOM ATT HJÄLPA ANDRA, HJÄLPER MAN SIG SJÄLV!

Vi kan alla dra vårt strå till stacken för att hjälpa varandra. Till att skapa ett samhälle där alla har samma värde. Att se till att ingen halkar efter. Till att ge en hjälpande hand till den som trillat. Att vara medlem i KRIS och vara delaktig i att hjälpa andra som är i samma sits som jag själv har varit, är mitt bidrag till att hjälpa till med att bygga upp ett sådant samhälle. Men det finns oändligt många andra områden där vi kan hjälpa till.

Vi kan stå upp emot orättvisor genom att demonstrera. Vi kan lägga våra röster på partier som har något vettigt att komma med. Som värnar om mänskligheten och allas lika värde. Och vi kan öppna vår dörr och bjuda in den som har det tufft och välkomna denne med öppna armar.

I sommar hade jag än en gång möjligheten att få följa med KRIS till Gotland under Almedalen. Och under tiden jag var där, slog det mig att jag faktiskt var där med Sveriges elit inom politik. Inte illa av en f.d. kriminell missbrukare, haha!

Your truly!
”Sikk Roxx”
Christoffer Svensson
Unga KRIS Helsingborg.
http://sikkroxx.blogspot.se

Publicerat i Gästbloggare, Helsingborg, Vägen UT | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

KRIS Göteborg inviger nya lokalerna

Nu så är det dags att bjuda in er alla till KRIS Göteborgs nya lokaler ute i Sandarna. Hela personalstyrkan har jobbat hårt med att iordningställa allt och nu när deras verksamhet är i full gång så kommer invigningen också så klart.

Torsdag den 25/9 kl 12.00 öppnar de dörrarna på Knipplagatan 4A!

Hjärtligt välkomna!

O.S.A senast 20/9 till tel 031-14 51 58 eller per e-post: yvonne.kjellman@kris.a.se

Och så här kommer ni till den nya lokalen.

Huset ligger jämte vårdcentralen som man går förbi och sedan bor vi i nästa hus med röda plåtdetaljer runt dörren, andra våningen.

Med spårvagn från stan: Ta 9:an eller 11:an till hållplatsen Sandarna det är en hållplats innan Kungsten.

Från Frölunda Torg tag buss 20, 99 eller Lila express till Kungsten ta där 9:an eller 11:an en hållplats till hållplatsen Sandarna.Med bil: kör på Fridhemsgatan och sväng in på Varholmsgatan och sedan direkt vänster in på Knipplagatan.

Karta och vägbeskrivning

 

 

Publicerat i Göteborg, KRIS, Nyheter | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Beträffande Lexbase uttalande om kampanjen ”Stoppa Lexbase”

Vi vill Stoppa Lexbase!

För oss på KRIS handlar denna fråga inte om vad lagen säger om offentliga handlingar utan det här är en etisk/moralisk fråga. Det är en fråga om integration eller segregation. Vi håller med och tycker att det ska gå att få fram offentliga handlingar men inte så lättvindigt som det görs genom Lexbase.

Det finns arbetsgivare och andra som verkligen behöver ta fram handlingar vilket har gått alldeles utmärkt att göra sedan lång, lång tid tillbaka, så det är inte problemet. Det har bara krävts lite mer ansträngning och tar lite mer tid men har varit ett alldeles utmärkt verktyg för dem som behöver svar.

Vi undrar nu om….
- vad vi har för värderingar mellan människor i samhället och hur lever vi efter dem?
- alla människor är lika mycket värda?
- vi alltid kommer att vara och bli dömda för våra handlingar?
- vi kan vara bra människor även om vi har gjort misstag dåliga handlingar?
- vi kan förlåta?
- människor kan förändras?

Vi är ett gäng killar och tjejer, unga som gamla, närmare bestämt 90 stycken som befinner oss i Almedalen på Gotland och vi vill vara med och påverka samhället på ett positivt sätt genom att delta i många olika arrangemang, seminarier och föreläsningar. Det är genom att delta, engagera oss och påverka som vi vill vara med och göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i.

Vad som kanske är lite speciellt med oss är vår historia, att de flesta av oss är f.d. kriminella och/eller missbrukare som idag har förändrat våra liv och vi vill och har en önskan om att vara en tillgång i samhället istället för att vara den belastning som vi var tidigare.

Vi vill gå ut med våra historier för att vi vill visa att en förändring verkligen är möjlig.

Vi berättar gärna vår historia och allt som vi har gjort, men också det vi är och gör idag, det är inget problem för oss men vi gör det för att vi väljer att göra det och inte för att det ligger öppet på internet.

Vi tror att när människor som oss får chansen att förändra sitt liv från missbruk, kriminalitet och utanförskap så vill vi verkligen göra förändringen men det är ett stort arbete som ligger framför oss.

Där vi kommer förutom alla de vanliga problemen med livet så kommer vi att mötas av alla sorters dömande, misstroende, misstänksamhet, ilska, hat och förakt vilket inte gör det lättare. Då kan det ofta kännas enklare att återgå till det gamla livet som ändå kan kännas tryggare för där kan vi reglerna.

Vi om några vet mycket väl vad lagen säger. Många av oss har under åren blivit dömda för många olika brott, allt från trafikbrott, narkotikabrott, våldsbrott och till och med mord. Vi har suttit i otaliga förhör och rättegångar, lyssnat på utredningar, vittnen, brottsoffer, advokater, åklagare och domare. Vi har också varit offer, blivit utsatta för brott och kränkningar av olika slag.

Ja så vi vet vad det innebär att ha gått igenom rättsystemet på både gott och ont. När det gäller förövare så säger samhället att när du har avtjänat ditt straff så är det klart och du ska få en ny chans.

Med Lexbase som ett enkelt verktyg så blir det alldeles för lätt för alla att gå in och ladda ner utdragen från rättegångar och domar. Vilket försvårar för de som hamnat i registret både som förövare och offer.

Ställ er själva frågan om er egen historia och huruvida om den ska vara tillgänglig för alla eller om ni ska ha rätten att själva få välja när och till vem ni vill berätta den?

Vi har nu egentligen bara pratat om förövare men nu pratar vi om de oskyldiga som också drabbas av Lexbase vilket är offren, familj, vänner, arbetskamrater och många fler.

Alla brott har offer, direkt eller indirekt, så är det ofta så att människor får lida på olika sätt när de drabbas av kriminaliteten i samhället. Tyvärr är det så att många våldsbrott, övergrepp, hot och kränkningar drabbar offer runt omkring i Sverige. Deras historia, minnen, upplevelser och känslor, är ofta förknippade med skam, rädslor m.m. Det här rivs upp varje gång någon familjemedlem eller bekant kommer och berättar om att de har läst om brottet som de utsatts för.

Vi tänker också på de människor som på grund av rädsla och kontroll börjar kolla upp sitt område, sitt kvarter och sitt bostadshus och ser där att ett flertal finns i registret och förekommer i brottmål vilket egentligen inte betyder så mycket men som vi redan har fått många samtal om.

Alla inblandade har människor som familj, släkt och vänner, arbetskamrater m.fl. runt omkring sig som inte får välja själv hur deras familj kommer att hängas ut offentligt och till allas beskådande. Framför allt har vi fått höra om hur barnen blivit mobbade, kränkta och hamnat i utanförskap i skolan på grund av rykten om vad kanske pappa eller mamma gjort. Det här är absolut inte barnens fel. Allt detta kommer sammantaget att skapa oro, ängslan och framför allt rädsla vilket i sin tur leder till kontroll vilket kommer att göra att fler kommer att gå ut på Lexbase och ladda ner information om allt fler i sin närhet.

Vi har fått många samtal från oroliga samhällsmedborgare, ofta äldre som lever i ensamhet och nu fått en riktig trigger för att skapa rädsla. Ett exempel på samtal är en kvinna som ringde till KRIS Stockholm och frågade oroligt om råd för att hon hade gått ut på Lexbase kartsök för att titta på hur det såg ut på hennes adress. Till sin förvåning så fann hon att två personer som bor i hennes portuppgång finns i registret och förekommer i brottsmål. Hon såg ju direkt vilka det var och hon hade ju lärt känna dem när de möttes i trapphuset och hon tyckte om dem båda två, hon sa att de var så trevliga och hade till och med hjälpt henne att bära upp matkassar när hissen inte fungerade. Nu hade hon blivit rädd för dem för hon vet ju inte om de är farliga eller vad de är dömda för så när hon undrade om hon behöver vara rädd så kunde vi inte svara för vi vet inte vem eller hur den personen är.

Ett annat samtal var från en ung tjej från en liten stad i södra Sverige som precis köpt en bostadsrätt men fått påringning från bostadsrättsföreningen som ifrågasatte henne som medlem på grund av att hon som femtonåring en gång snattade och blev påkommen, hon erkände, blev dömd och tog sitt straff och när hon ringde oss så var det fyra år och nio månader sedan hon blev dömd och de hann ta fram utdrag ur registret vilket gör att hon blir dömd på nytt av sina grannar.

Sedan har vi på KRIS fått flera samtal från människor som inte ens blivit dömda och ändå funnits i registret. De blir utpekade som kriminella och kan få sina liv, rykte och ibland karriärer förstörda av baktalande, misstänksamma och framför allt rädda människor som bara kan prata om människor och inte till människor.

Vi vill utmana er som är i Almedalen att kom och prata med oss, lär känna oss, ställ de där frågorna som ni egentligen vill men inte vågar fråga när det gäller missbruk, kriminalitet och utanförskap.

 Som sagt – prata till varandra och inte om varandra

Ni som inte befinner er i Almedalen kan när som helst komma in och hälsa på oss i våra lokala KRIS föreningar som finns i 18 städer i Sverige.

Kontaktuppgifter och mer information kan ni finna på här på http://kris.a.se och på  http://www.ungakris.se

// KRIS Riksförbund och Unga KRIS Riksförbund

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter, Pressmeddelande, Unga KRIS | Etiketter , , , , , , , | 3 kommentarer

KRIS Göteborg flyttar till nya lokaler.

Vänskapsmatch i fotboll KRIS Södertälje vs KRIS Göteborg 2004

Vänskapsmatch i fotboll KRIS Södertälje vs KRIS Göteborg 2004

Efter flera år på Olof Palmes plats i Göteborg så tar KRIS Göteborg och flyttar hela verksamheten till Sandarna. Nyare lokaler och bättre parkeringsmöjligheter. Det ligger väldigt nära natur och skogsområden som kommer att bidra till många härliga promenader och aktiviter i det gröna. KRIS Göteborg är en gammal förening och det är roligt att de växer och expanderar.

Lycka till KRIS Göteborg!

Här är nya post och besöksadressen:
KRIS Göteborg
Knipplagatan 4
414 74 Göteborg

Och så här kommer ni till den nya lokalen.
Med spårvagn från stan: Ta 9:an eller 11:an till hållplatsen Sandarna det är en hållplats innan Kungsten.

Från Frölunda Torg tag buss 20, 99 eller Lila express till Kungsten ta där 9:an eller 11:an en hållplats till hållplatsen Sandarna.


Med bil: kör på Fridhemsgatan och sväng in på Varholmsgatan och sedan direkt vänster in på Knipplagatan.

Karta och vägbeskrivning

Publicerat i Göteborg, Nyheter, Unga KRIS | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Almedalen! #VIVET

Efter mycket förberedelse så är vi nu på väg till Almedalen. Det är ingen lätt uppgift att administrera allt för så många KRIS och Unga KRIS:are men tillsammans löser vi det mesta.

Temat för i år är: BYT LIVSSTIL! #VIVET

Vi tycker det är viktigt att informera politiker, kommuner, landsting, vårdinrättningar om programmet Kriminalitet som livsstil som grundats av Gunnar Bergström. Med hjälp av det kan vi i KRIS hjälpa fler personer in i samhället redan inne på anstalterna. Vår huvudsakliga uppgift i dag är anstaltsbesök och muckhämtningar för att hjälpa intagna tillbaka, så detta är ytterligare ett steg mot ett hederligt och drogfritt liv för dem.

Är du i Almedalen i år så missa inte vårt seminarium med bland annat Gunnar Bergström, Terapeut, Pedagogkonsult AB. Paul Barath, förbundskassör, KRIS. Mehmet Kaplan, Riksdagsledamot, Miljöpartiet. Anti Avsan, Riksdagsledamot, Moderaterna på scenen.

Seminariet hålls i Soberian, hörnet Donner plats/Kilgränd fredag den 4 juli klockan 14:00 – 16:00.

Hjärtligt välkomna till ett seminarium som även du är delaktig som samhällsmedborgare.

 

Byt_Livsstil

Vi vill med behandlingsprogrammet Kriminalitet Som Livsstil presentera en möjlighet till ett hederligt och drogfritt liv.

Vi påstår att alla människor påverkas och får betala för kriminaliteten i samhället.

Tänk på att du som samhällsmedborgare betalar kostnaderna för klotter, vandalism,  inbrott, våld, polis, rättssystem och givetvis i slutändan sjukvård, institutioner och fängelse.

Med hjälp av Kriminalitet Som Livsstil vill vi hjälpa fler människor tillbaka in i samhället. Förutom de ekonomiska vinsterna så kommer vi få ett tryggare och bättre samhälle.

Publicerat i Aktivitet, KRIS, Nyheter, Unga KRIS | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

De lyckligt lottade

Mitt i lunchrusningen satt det många åhörare på Scandic Park i Stockholm denna juni dag för att se och lyssna till releasen av en mycket omtalad bok. ”De lyckligt lottade” Och framme vid podiet stod det några kända personer som ville dela med sig av sin historia och sina kopplingar till ”De lyckligt lottade”. Vi var där och fångade detta för tidningen Vägen UT och i höst kommer ett uppslag. Anders Eriksson, ny förbundsordförande i Unga KRIS var en av de som fanns med i panelen. Honom kommer det ett stort reportage om i vår tidning Vägen UT efter sommaren. Missa inte det!

Är du i Almedalen i år, kan du besöka seminariet om ”De lyckligt lottade”.

Missbruksvård: Vilka är de lyckligt lottade?
Söndag 29 juni 2014, klockan 14:00
Almedalen, RNS-tältet på Cramérgatan, H 327

FAKTA
”Han hade spillt ut en massa rom på golvet och myrorna kände väl på långt håll att det fanns godis att hämta. Han satt på sängen och sa till myrorna: Ni är lyckligt lottade, ni! Ni vet i alla fall vart ni är på väg. Själv hade han inte en aning om vart han skulle ta vägen. Han befann sig i en öken utan vattenhål. Han var slut. Alla utom flaskan hade övergett honom.”

Release & Kunskapsseminarium

Boken och projektet De lyckligt lottade vill uppmärksamma att Minnesotamodellen, som introducerades i Sverige för 30 år sedan, har bidragit till att många människor rest sig ur misär, övervunnit besatthet och funnit tacksamhet över att de är de lyckligt lottade. Många i SCAA och Unga KRIS är sådana personer. Därför vet vi att det går att bryta med missbruk och beroenden. Vi vägrar ansluta oss till uppgivenhetens linje. Därför är boken nu skriven och därför tänker vi i projektform sprida kunskap och hopp.

Medverkande:
Jan Henrik Swahn och Bjarne Selin, som skrivit boken
Annika Östberg, föreläsare och författare
Lasse Lesand, ICA-handlare
Elisabeth Sundqvist, läkare och engagerad i SCAA
Anders Eriksson, ordförande i Unga KRIS
Catrine Näsmark, konstnär, som målat konstverket på omslaget
Harry Månsus, Djupare liv

Här är lite bilder från releasen.

Publicerat i Aktivitet, KRIS, Media, Nyheter, Unga KRIS, Vägen UT | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 kommentar

Dogge Doggelito värnar om miljön

Vår KRIS ambassadör Dogge Doggelito är med i en ny reklamfilm som värnar om miljön denna gång. Dogge har gjort många reklamfilmer för Elgiganten tidigare, och även vår förbundsordförande Christer Karlsson har medverkat i deras kampanj.

Men Dogges arbete för KRIS är inte i reklamfilmer. Han ställer upp som artist på våra konserter, delar av sitt liv under seminarier och är för ungdomar en stor förebild. Han brinner för att hjälpa ungdomar och många KRIS:are tillbaka till ett hederligt och drogfritt liv. Vi utnämnde honom redan 2010 som KRIS ambassadör och vi visar gärna hans senaste reklamfilm. ”Batterihunden letar batterier hos Dogge Doggelito”

Mycket nöje.

Publicerat i Gästbloggare, KRIS, Nyheter | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Nu drar vi till Almedalen

Du drabbas!

Du betalar!

För vad?

Fråga oss!

#VIVET

Byt_Livsstil

Vi vill med behandlingsprogrammet Kriminalitet Som Livsstil presentera en möjlighet till ett hederligt och drogfritt liv.

Vi påstår att alla människor påverkas och får betala för kriminaliteten i samhället.

Tänk på att du som samhällsmedborgare betalar kostnaderna för klotter, vandalism,  inbrott, våld, polis, rättssystem och givetvis i slutändan sjukvård, institutioner och fängelse.

Med hjälp av Kriminalitet Som Livsstil vill vi hjälpa fler människor tillbaka in i samhället. Förutom de ekonomiska vinsterna så kommer vi få ett tryggare och bättre samhälle.

Besök vårt seminarium i Almedalen för att ta reda på hur…

FAKTA:
Kriminalitet Som Livsstil
Fredag den 4 juli klockan 14:00 – 16:00 Kilgränd 1, Soberian, hörnet Donners plats/Kilgränd
Medverkande: Gunnar Bergström, grundare av programmet Kriminalitet Som Livsstil.

#KRISIALMEDALEN

Publicerat i Aktivitet, KRIS, Nyheter | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar