Beatrice Ask vill minska registerutdrag i arbetslivet

Riksdagen till blogg

Tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) hade på fredagen den 17 april en interpellationsdebatt i riksdagen med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Debatten handlade om tidigare dömdas möjlighet till arbete. KRIS var på plats och fick en pratstund med Beatrice Ask innan det började.

Många arbetsgivare kräver utdrag ur belastningsregistret från arbetssökande inför nyanställningar. Det är en farlig trend som vuxit från 40 000 utdrag år 2003, till hela 230 000 utdrag i fjol. Följderna blir en uteslutande och orättvis effekt för många personer som vill in på arbetsmarknaden.

– Har man suttit inne eller har en prick i registret så räknas man ofta bort, man kommer inte ens till arbetsintervjun. Man kan ju finnas i belastningsregistret av många olika anledningar, det kan ligga långt tillbaka i tiden. Den allmänna uppfattningen är ibland att dra alla över en kam, att alla framstår som tungt kriminella, säger Beatrice bekymrat till oss.

Alliansregeringen beslutade våren 2013 att se över frågan om registerutdrag vilket resulterade i en utredning där det föreslås bli förbjudet för en arbetsgivare att utan författningsstöd kräva belastningsutdrag från arbetssökande. Förslaget presenterades i somras. Sedan dess har det inte hänt något. Beatrice Ask tog upp frågan med Ylva Johansson i interpellationsdebatten.

Ylva Johansson var glädjande nog överens med Beatrice Ask om problematiken. Regeringen avser lägga fram en proposition om detta – ett förslag från regeringen till riksdagen som tar beslut i frågan.

– Tidigare straff är inte en fungerande indikation på lämpligheten för ett framtida arbete, konstaterade Ylva Johansson i slutet av debatten.

KRIS kommer att följa upp detta och rapportera om hur det utvecklar sig och vad som blir verklighet.

Länk till debatten: Interpellation 2014/15:455  Tidigare dömdas möjlighet till arbete

 

Publicerat i KRIS, Nyheter, Vägen UT | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Nu har vi öppet som vanligt.

 

Den 9 mars 2015 mellan kl: 12:00 och 20:00 hade vi invigning i vår nya lokal på Fricksgatan 1 i Malmö. Vi är nu granne med Stadsdelsförvaltningen Innerstaden och läget är centralt på Möllevången – ett kvarter från knutpunkten Södervärn och tre kvarter från tågstationen Triangeln.Det var mycket folk och glada miner när Kris Malmö öppnade på nya adressen. Denna lokal är lite mindre men ligger bättre till sa Eva jeppson som jobbar på Kris Trelleborg och är Ledamot i styrelsen. Känns väldigt skönt att det är gjort nu så kan vi uppta våran verksamhet igen och jobba på som vanligt med att se till att det finns bättre lösningar vid frigivningen än att stå med en kasse på gatan säger Björne Bergmark Kassör på Kris Malmö. Tre väldigt goda tårtor serverades och folk minglade och byte erfarenheter.Så nu är alla varmt välkomna till oss och se vår fina nya lokal.

Med vänliga hälsningar KRIS Malmö

Til bloggen

Publicerat i KRIS | Lämna en kommentar

KRISBo Gård invigning

KRIS Helsingborg inviger sitt KRISBo Gård den 12 mars klockan 14:00. 14:30 klipps bandet och boendet är officiellt invigt. Därefter presenterar de sin verksamhet och så blir det mingel.

Vill ni vara med på invigningen behöver ni osa innan den 3 mars via telefon eller e-post.

Torsdag den 12 mars
Klockan 14:00
KRISBO Gård
Djuramossavägen 100
263 65 Viken

Telefon: 042-132295
E-post: helsingborg@kris.a.se

 

 

Publicerat i Aktivitet, Helsingborg, KRIS, Nyheter | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

KRIS Mariestad inviger förening och lokal

Fredag den 13:e mars slår KRIS Mariestad upp dörrarna till sina lokaler och verksamhet. Efter en tids fixande av lokal så har dom nu äntligen blivit färdiga och ser fram emot att så många som möjligt kommer in och säger hej. Det är öppet hus från klockan 11:00 till 17:00 och Peter välkomnar alla med kaffe, bullar och traditionsenlig KRIS gemenskap.

Hjärtligt välkomna!

Fredag 13 mars
Klockan 11:00 – 17:00
KRIS Mariestad
Rådhusgatan 2

542 30 Mariestad

Lars Persson och Peter Lundh

Lars Persson t.v och ordförande Peter Lundh

Publicerat i Aktivitet, KRIS, Mariestad, Nyheter | Etiketter , , , , , | 1 kommentar

Ministern: all spice kan bli olaglig

 Efter spice-larmen och nya syntetiska cannabinoider på väg ut på marknaden. Nu är folkhälsominister Gabriel Wikström beredd att se över möjlighet införa en s.k. familjeklassning.

Gabriel Wikström Oct, 2014.jpg

Gabriel Wikström Oct, 2014

Detta sedan en klassning nyligen verkar haft avsedd dämpande effekt, tillsammans med information om deras oberäknelighet och fara nått ut efter spice-larmen. Men samtidigt är nya syntetiska droger – där någon molekyl ändrats och vips drogen blir tillåten en tid – på väg ut via nätet.

 

– Vi har idag en av de snabbaste beslutsprocesserna i hela Europa, men det är uppenbart att det inte räcker. Vi måste bli ännu snabbare, särskilt om narkotikaklassning ger sådana här goda effekter. Därför ser vi nu över möjligheten till gruppklassning, säger Gabriel Wikström (S) till SVT.

more

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter, Unga KRIS, Vägen UT | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Krimvecka

KRIS Göteborg kör en utbildningsvecka i Kriminalitet som Livsstil (Krimvecka) [Extern länk] Måndag den 23:e mars till och med fredag den 27:e mars (Vecka 13).
Tiderna är 09.00-16.00 i föreningslokalen på Knipplagatan 4A.

Läs mer

Publicerat i Aktivitet, Göteborg, KRIS, Unga KRIS | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

KRIS Göteborgs årsmöte

God fortsättning önskar vi er alla. Hoppas ni har haft en fin jul och nyårshelg. Nu är alla lokalkontoren i full drift igen. Som vanligt börjar många planera för kommande årsmöten som hålls fram till och med mars/april.

KRIS Göteborg vill välkomna alla till deras årsmöte som äger rum den 25 februari klockan 14:00. Är du medlem i KRIS Göteborg eller någon annan förening så är du självklart välkommen. Men OSA gärna till Yvonne Kjellman yvonne.kjellman@kris.a.se om du är utanför Göteborgs föreningen.

Varmt välkomna!

KRIS Göteborg
Knipplagatan 4
414 74 Göteborg

Telefon
031-14 51 58

Hitta dit

2014-09-25_Göteborg__MG_6200

Publicerat i Aktivitet, Göteborg, KRIS | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Hälsning kan vara på liv och död

Halsning-KRIS116

Åtta personer har slagit sig ner i sofforna och berättar i tur och ordning hur helgen varit. En har sovit dåligt, en annan är glad över att ha mött en barndomsvän och en tredje är tillbaka efter ett återfall i drogmissbruk, tacksam över att ha överlevt och påtagligt skakad över insikten att ett återfall till förmodligen betyder döden. Det är måndag morgon i Kris Stockholms lokaler på Söder. Kriminellas revansch i samhället är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället. När de skiljs åt efter morgonsamlingen ger de varandra varma kramar. Även männen kramar om varandra utan den annars så vanliga dunken i ryggen. Läs mer surfa in på länken här: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/halsning-kan-vara-pa-liv-och-dod_4125205.svd

Text: Anna Asker SVD

Foto: Malin Hoel SVD

Publicerat i KRIS | Lämna en kommentar

Christer Karlsson i Vienna

Nu har vår förbundsordförande varigt på Vienna international Centre i Österrike. Där har han deltagit på Unodc som står för FN Office of drugs&crime. Att delta på United Nations Headquarters in Vienna gör att Kris kan synliggöra sig i dom större sammanhang där ofta dom små rösterna inte hörs lika bra. Christer berättar att det var en fantastisk upplevelse och att han fick kontakt med några av delgaterna som var där. Bland annat Carl Mörner Embassy of Sweden Second Secretary och Mirella Dummar Frahi Civil Affairs Officer and Team Leder. Det var ett bra tillfälle att utbyte information och erfarenheter. Det blev många bra kontakter som är väldigt svårt att få på hemma plan. Vi hoppas på att detta kan leda till något bra och att ett samarbete i någon form kan utarbetas. Bra jobbat Christer.

http://www.unodc.org/

 

 

 

 

Publicerat i KRIS | Lämna en kommentar

Knarklän

#knarklan

P4 Gävleborg gör en granskning om knarket i länet. Det är en exklusiv granskning som aldrig förut gjorts. Som lyssnare kommer du att få ta del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Här nedan finner du reportrarnas tankar kring granskningen.

Läs mer

Publicerat i Bollnäs, Gävle, KRIS, Media, Nyheter, Unga KRIS | Etiketter , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar