Justitieutskottet vill ha spårbara vapen

793px-NIP_Cargo_COMEX


Det fanns en tid då lite gruff ofta löstes med knytnävarna. Den tiden verkar långt svunnen. Skjutningarna ökar. Antal a
nmälda olaga innehav av skjutvapen likaså. Tullen beslagtar fler och fler vapen. Problematiken blir inte enklare. Snart kommer kraven som finns på märkning av vapen som förs in i Sverige bara att gälla införsel från länder utanför EU.

Att kravet på märkning av vapen som förs in i Sverige från andra EU-länder tas bort är något som kan göra det ännu svårare att bekämpa olagliga vapen. Borttagandet av kravet är en anpassning till de EU-lagar och FN-regler som råder.

Justitieutskottet vill därför att det ska göras lättare att spåra vapen som handlas inom EU och uppmanar regeringen att ta initiativ till åtgärder för att göra det enklare att spåra dessa vapen. De vill också att det integrerat med polisens vapenregister införs ett digitalt vapenhandlarregister i Sverige – samt ett digitalt arkiv för vapendeklarationer som ska underlätta för handlare att redogöra in- och utförsel av vapen.

Debatt och beslut är planerat till 27 maj och kommer att sändas via web-tv på riksdagens hemsida.

Justitieutskottets betänkande.

Text: Jens Gröndahl
Foto: NIP Cargo. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Publicerat i KRIS, Nyheter, Vägen UT | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Klassning av ”nätdroger” ska bli enklare

bild-1-high-resolution-folkhalsomyndigheten-sakerhetslaboratorium-karl-erik-sundqvist


De så kallade nätdrogerna blir allt mer populära. Lagstiftarna hänger inte med att narkotikaklassa och förbjuda de nya drogerna tillräckligt effektivt. Tillverkarna ändrar snabbt sammansättning när preparaten blir narkotikaklassade – och det blir lagligt igen. Nu kan det bli ändring på det.

Allianspartierna vann i april 2015 majoritet i riksdagens socialutskott för ett förslag om att utreda problemet med nätdroger och den omständiga narkotikaklassificeringen. Regeringen ska nu utan dröjsmål utreda saken och återkomma till riksdagen med förslag. Det innebär frågan om att preparat med liknande grundstruktur ska kunna familjeklassas – istället för att som idag behöva klassa varje substans var för sig – och att även överväga andra åtgärder.

Nätdroger, designerdroger, smart drugs, RC-droger (research chemicals). Fenomenet har många namn. Att dessa droger i medierna ofta får benämningen ”nätdroger” betyder inte uteslutande att preparaten köps via internet. I denna artikel benämns drogerna för enkelhetens skull som just nätdroger. Med dagens lagstiftning hänger inte lagstiftarna med i tillverkarnas tempo. Så fort ett preparat blir klassat olagligt så ändrar tillverkarna sammansättningen och tar fram ett nytt lagligt preparat igen – fritt att sälja tills även den nya sammansättningen blir klassad som narkotika eller hälsofarlig vara. Så fortsätter det. Tillverkarna ligger ett steg före lagstiftningen. En katt- och råttalek som inte fungerar särskilt bra.

Ett stort problem med alla dessa nya preparat är att det är mycket svårt för missbrukaren att veta vad man egentligen får i sig – vad preparatet innehåller och dess toxicitet och styrka. Många gånger är de nya substanserna farligare än de ”vanliga” droger de försöker efterlikna.

– Det är större risker med dem, helt klart. Rent teoretiskt kan man ju beställa vilka kemiska produkter som helst. Det kan ju vara sånt som man kan förgifta hela samhällen med om man stoppade det i vattnet, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Nätdrogerna är huvudsakligen olika centralstimulerande, amfetaminliknande substanser samt syntetiska cannabinoider som doppas i örtmixar. Det populära samlingsnamnet för dessa cannabinoider är spice. Det förekommer även andra drogtyper såsom olika hallucinogener och bensodiazepinliknande preparat. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) senaste undersökning, Skolelevers drogvanor 1971-2014, framkommer det att 6,1 procent av de manliga eleverna i gymnasiets andra årskurs någon gång provat en nätdrog. För de kvinnliga eleverna är motsvarande siffra 2,7 procent.

Det är regeringen som beslutar om vilka ämnen som klassas som narkotika eller hälsofarliga varor. Nationellt forensiskt centrum (tidigare SKL) och Folkhälsomyndigheten deltar i utredningsarbetet av nya substanser. Dagens klassificeringsrutin är att när en substans är utredd och behöver klassificeras så överlämnas ett förslag om detta till regeringen för beslut. För att kunna narkotikaklassa en substans så behöver den bland annat anses vara beroendeframkallande eller ge upphov till eufori. Preparat som lett till dödsfall prioriteras och antalet nya substanser som behöver utredas ökar varje år, enligt Nationellt forensiskt centrum.

Hos Folkhälsomyndigheten är trenden liknande. År 2011 var det endast åtta stycken nya ämnen som reglerades som narkotika eller hälsofarlig vara. 2012 var siffran tolv. 2013 blev antalet 30 och 2014 hela 32 stycken. Under 2015 har antalet redan hunnit bli 42. Statistiken för 2015 år är dock missvisande då det var substanser från 2014 som reglerades i januari i år. Folkhälsomyndigheten har även fått mer personal vilket gör att de kan hantera fler ärenden än tidigare.

Tiden det idag tar att klassificera en ny substans varierar. Det rör sig generellt om en dryg månad för Folkhälsomyndigheten att skapa ett underlag och sedan tar det ungefär två månader för regeringen att verkställa klassificeringen. Anders Persson menar att det behöver skapas en enklare väg fram till klassificering.

– Regeringen vill av praktiska skäl att det ska samlas ihop ett visst antal substanser innan klassificering, eftersom det ska tryckas i en förordningsbilaga. Det gör att en del får väntas in. Läkemedelsverket, som har uppgiften att föra förteckning över narkotika, skickar sedan ut en remiss. Remissgången fördröjer ju tiden det tar innan något träder i kraft, säger Anders Persson.

Text: Jens Gröndahl
Foto: Karl-Erik Sundqvist, Folkhälsomyndighetens pressbilder

Titta på debatten och beslutet om ärendet i riksdagen här.

Publicerat i KRIS, Nyheter, Vägen UT | Etiketter , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Statligt knark är fortfarande knark!

Om 50 dagar startar Almedalsveckan

STATLIGT KNARK ALMEDALEN

Vi ses i Soberian fredag den 3/7

#StatligtKnark

http://kris.a.se/krisialmedalen

Publicerat i KRIS, Nyheter, Pressmeddelande, Unga KRIS | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Beatrice Ask vill minska registerutdrag i arbetslivet

Riksdagen till blogg

Tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) hade på fredagen den 17 april en interpellationsdebatt i riksdagen med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Debatten handlade om tidigare dömdas möjlighet till arbete. KRIS var på plats och fick en pratstund med Beatrice Ask innan det började.

Många arbetsgivare kräver utdrag ur belastningsregistret från arbetssökande inför nyanställningar. Det är en farlig trend som vuxit från 40 000 utdrag år 2003, till hela 230 000 utdrag i fjol. Följderna blir en uteslutande och orättvis effekt för många personer som vill in på arbetsmarknaden.

– Har man suttit inne eller har en prick i registret så räknas man ofta bort, man kommer inte ens till arbetsintervjun. Man kan ju finnas i belastningsregistret av många olika anledningar, det kan ligga långt tillbaka i tiden. Den allmänna uppfattningen är ibland att dra alla över en kam, att alla framstår som tungt kriminella, säger Beatrice bekymrat till oss.

Alliansregeringen beslutade våren 2013 att se över frågan om registerutdrag vilket resulterade i en utredning där det föreslås bli förbjudet för en arbetsgivare att utan författningsstöd kräva belastningsutdrag från arbetssökande. Förslaget presenterades i somras. Sedan dess har det inte hänt något. Beatrice Ask tog upp frågan med Ylva Johansson i interpellationsdebatten.

Ylva Johansson var glädjande nog överens med Beatrice Ask om problematiken. Regeringen avser lägga fram en proposition om detta – ett förslag från regeringen till riksdagen som tar beslut i frågan.

– Tidigare straff är inte en fungerande indikation på lämpligheten för ett framtida arbete, konstaterade Ylva Johansson i slutet av debatten.

KRIS kommer att följa upp detta och rapportera om hur det utvecklar sig och vad som blir verklighet.

Länk till debatten: Interpellation 2014/15:455  Tidigare dömdas möjlighet till arbete

Text: Jens Gröndahl
Foto: Lars Wannberg

Publicerat i KRIS, Nyheter, Vägen UT | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Nu har vi öppet som vanligt.

 

Den 9 mars 2015 mellan kl: 12:00 och 20:00 hade vi invigning i vår nya lokal på Fricksgatan 1 i Malmö. Vi är nu granne med Stadsdelsförvaltningen Innerstaden och läget är centralt på Möllevången – ett kvarter från knutpunkten Södervärn och tre kvarter från tågstationen Triangeln.Det var mycket folk och glada miner när Kris Malmö öppnade på nya adressen. Denna lokal är lite mindre men ligger bättre till sa Eva jeppson som jobbar på Kris Trelleborg och är Ledamot i styrelsen. Känns väldigt skönt att det är gjort nu så kan vi uppta våran verksamhet igen och jobba på som vanligt med att se till att det finns bättre lösningar vid frigivningen än att stå med en kasse på gatan säger Björne Bergmark Kassör på Kris Malmö. Tre väldigt goda tårtor serverades och folk minglade och byte erfarenheter.Så nu är alla varmt välkomna till oss och se vår fina nya lokal.

Med vänliga hälsningar KRIS Malmö

Til bloggen

Publicerat i KRIS | Lämna en kommentar

KRISBo Gård invigning

KRIS Helsingborg inviger sitt KRISBo Gård den 12 mars klockan 14:00. 14:30 klipps bandet och boendet är officiellt invigt. Därefter presenterar de sin verksamhet och så blir det mingel.

Vill ni vara med på invigningen behöver ni osa innan den 3 mars via telefon eller e-post.

Torsdag den 12 mars
Klockan 14:00
KRISBO Gård
Djuramossavägen 100
263 65 Viken

Telefon: 042-132295
E-post: helsingborg@kris.a.se

 

 

Publicerat i Aktivitet, Helsingborg, KRIS, Nyheter | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

KRIS Mariestad inviger förening och lokal

Fredag den 13:e mars slår KRIS Mariestad upp dörrarna till sina lokaler och verksamhet. Efter en tids fixande av lokal så har dom nu äntligen blivit färdiga och ser fram emot att så många som möjligt kommer in och säger hej. Det är öppet hus från klockan 11:00 till 17:00 och Peter välkomnar alla med kaffe, bullar och traditionsenlig KRIS gemenskap.

Hjärtligt välkomna!

Fredag 13 mars
Klockan 11:00 – 17:00
KRIS Mariestad
Rådhusgatan 2

542 30 Mariestad

Lars Persson och Peter Lundh

Lars Persson t.v och ordförande Peter Lundh

Publicerat i Aktivitet, KRIS, Mariestad, Nyheter | Etiketter , , , , , | 1 kommentar

Ministern: all spice kan bli olaglig

 Efter spice-larmen och nya syntetiska cannabinoider på väg ut på marknaden. Nu är folkhälsominister Gabriel Wikström beredd att se över möjlighet införa en s.k. familjeklassning.

Gabriel Wikström Oct, 2014.jpg

Gabriel Wikström Oct, 2014

Detta sedan en klassning nyligen verkar haft avsedd dämpande effekt, tillsammans med information om deras oberäknelighet och fara nått ut efter spice-larmen. Men samtidigt är nya syntetiska droger – där någon molekyl ändrats och vips drogen blir tillåten en tid – på väg ut via nätet.

 

– Vi har idag en av de snabbaste beslutsprocesserna i hela Europa, men det är uppenbart att det inte räcker. Vi måste bli ännu snabbare, särskilt om narkotikaklassning ger sådana här goda effekter. Därför ser vi nu över möjligheten till gruppklassning, säger Gabriel Wikström (S) till SVT.

more

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter, Unga KRIS, Vägen UT | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Krimvecka

KRIS Göteborg kör en utbildningsvecka i Kriminalitet som Livsstil (Krimvecka) [Extern länk] Måndag den 23:e mars till och med fredag den 27:e mars (Vecka 13).
Tiderna är 09.00-16.00 i föreningslokalen på Knipplagatan 4A.

Läs mer

Publicerat i Aktivitet, Göteborg, KRIS, Unga KRIS | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

KRIS Göteborgs årsmöte

God fortsättning önskar vi er alla. Hoppas ni har haft en fin jul och nyårshelg. Nu är alla lokalkontoren i full drift igen. Som vanligt börjar många planera för kommande årsmöten som hålls fram till och med mars/april.

KRIS Göteborg vill välkomna alla till deras årsmöte som äger rum den 25 februari klockan 14:00. Är du medlem i KRIS Göteborg eller någon annan förening så är du självklart välkommen. Men OSA gärna till Yvonne Kjellman yvonne.kjellman@kris.a.se om du är utanför Göteborgs föreningen.

Varmt välkomna!

KRIS Göteborg
Knipplagatan 4
414 74 Göteborg

Telefon
031-14 51 58

Hitta dit

2014-09-25_Göteborg__MG_6200

Publicerat i Aktivitet, Göteborg, KRIS | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar