FAQ

Denna sida tänkte vi ha som en hjälpsida för alla frågor som KRIS får från studenter med mera. Ibland kan det vara lite svårt att hinna med att svara på alla de mail som kommer in. Och då kan denna sida vara bra att i första hand gå in på. OBS! Att svaren besvaras  individuellt från före detta missbrukare och kriminella. Alla har sin egen prägel med det som dom själva bär med sig i bagaget …

FRÅGA: 1
Vi har fått i uppdrag i skolan att ta reda på vad KRIS jobbar med och nu undrar jag var man kan få tag på siffror på hur många som återvänder till kriminalitet efter att de har varit i kontakt med KRIS. Jag hittade ingenting om det på eran hemsida.

SVAR: 1
Av styrelsemedlemmarna så är det ca 3 % som får återfall. Det som finns på hemsidan är BRÅ: s rapport som beskriver vad vi gör. Där står det också en hel del statistik inte alltid så lätt att hitta förstås, men här  Kommer länken direkt till BRÅ: s rapport (Det är en Pdf-fil.) http://www.kris.a.se/pdf/rapportomkris.pdf

FRÅGA: 2 
Jag går i Brännkyrka gymnasium och jag gör ett arbete i kriminologi om återfall efter fängelsestraff, och hur man ska minska detta. Jag är väldigt intresserad av vad någon från KRIS anser om hur det bästa sättet är för att undvika att fängelsedömda faller tillbaka i kriminalitet och missbruk? Hur ska man utveckla kriminalvården på detta sätt? Vad har ni för åsikter? Jag är väldigt tacksam för svar!

SVAR: 2
Äntligen någon som är intresserad av Människan bakom brotten, skulle jag vilja påstå. Det är så bekvämt att peka på och utse SYNDABOCKEN och då enklast att bara låsa in bakom lås och bom och inbilla sig att problemet är ur världen och därmed inte existerar längre och ”MASSAN”  tror likadant förstås. Så enkelt är det inte som vi vet utan det handlar om STORA  förändringar i sättet att se på HELA  systemet,  där man får BÖRJA är i TANKEN och införskaffa sig REELL FAKTA/KUNSKAP. För att kunna få en förändring i den nu existerande kriminalvården behövs MER VÅRD OCH BEHANDLING inne på ANSTALTERNA i ett tidigt skede. Vi är alla ansvariga för utvecklingen i vårt samhälle och Vi behöver BÖRJA klart MYCKET TIDIGARE med att forma ett sunt synsätt och fungera som VÄGLEDARE för våra BARN  och UNGDOMAR och i och med det fungera som VETTIGA VUXNA  såsom FÖRÄLDER  men även som vuxen i SKOLA och som MEDMÄNNISKA. De flesta av våra kriminella i Sverige har en BROKIG BAKGRUND, man har ofrivilligt blivit pålagd en SMÄRTSAM ryggsäck som man har varit tvungen att mer eller mindre bära på onödigt länge för att ingen har varit tillräckligt uppmärksam eller velat agera ansvarsfullt nog som en VETTIG VUXEN. Som du kanske ser så är det ett ENORMT område och VI kan inte längre blunda för det utan det är dags att ta tag i det hela NU annars går det bara UTFÖR och snart har Vi BUNKRAR UNDER JORD! Och när det sedan är DAGS FÖR FRIGIVNING så får Vi passa oss! Ut kommer en ännu MER SARGAD, FRUSTRERAD och AGGRESSIVARE människa som inte fått något annat alternativ eller HJÄLP till att FORMA om sina TANKAR, KÄNSLOR och HANDLINGAR . Allas ansvar att börja tänka, känna och agera mer ÖDMJUKT och med mer FÖRSTÅELSE och EMPATI.   DAGS ATT SE VAD SOM ÄR DEN URSPRUNGLIGA ORSAKEN OCH GÅ TILL BOTTEN MED DET. ATT INTE VERKA SOM DOMARE/DÖMARE UTAN ATT VARA EN HJÄLPANDE HAND ISTÄLLET! FINNAS TILL OCH STÖTTA HELA VÄGEN TILLS HAN/HON STÅR STADIGT PÅ EGNA BEN ÄVEN NÄR DET STORMAR. KUNSKAP till ALLA och naturligtvis inne på anstalterna VÅRDARNA eller s.k. PLITARNA förstås. Låt oss inte bli förblindade av MATERIALISMENS glans utan Låt våra ögon öppet lysa av HUMANISMENS storhet! Jag hoppas att du fått med dig lite som du kan använda dig utav i din uppsats och Vi på KRIS  arbetar mot en humanare frigivning och hoppas att vi får ut HELA människor och Vi är glada att få bidra med att sprida sättet vi arbetar på. LYCKA TILL OCH TACK FÖR VISAT INTRESSE! OBS! Hör gärna av dig så får jag höra hur det gick och välkommen åter! Med Vänliga hälsningar Paulina KRIS Katrineholm

FRÅGA: 3
Är det myt eller verklighet att det är lyxigt i svenska fängelser?

SVAR: 3
Att det skulle finna någon som helst lyx på svenska fängelser är för mig en kraftig överdrift. Jag har själv suttit inne ett antal gånger och har aldrig någonsin träffat någon intagen som uppfattat detta med att sitta inne som en lyx. Straffet i att sitta inne består av att man blir frihetsberövad och det är något som alla får känna av när de sitter inne. Att det sedan skulle kunna betecknas som lyx att få ringa ut eller se på tv – är väl inget som övriga människor i samhället uppfattar som direkt lyxigt. Lek gärna med tanken! Du får avtjäna ett års fängelse på Grand Hotell och visst skulle det också betecknas som lyxigt, men hur skulle du själv uppleva detta om du under den tiden inte fick träffa dina nära och kära. Dessutom låser de in dig på rummet klockan 20.00. Behöver du sedan gå på toaletten under kvällen/natten får du trycka på en knapp och be dem komma för att följa dig dit. Om du sedan är dålig i magen får du be en bön – om att det finns gott om personal så att du slipper använda papperskorgen på rummet i väntan på att personal skall komma och öppna upp din dörr. Kanske inte ens detta skulle upplevas som lyx av den som får genomgå detta.

FRÅGA: 4
Varför vill dömda människor från utlandet hellre sitta av sitt straff i ett svenskt fängelse än i ett utländskt fängelse.

SVAR: 4
Det finns naturligtvis de länder som har det betydligt sämre ställt än Sverige vad det beträffar ”humanistisk kriminalvård”, vilket kanske gör att det finns de som då föredrar att sitta i ett svenskt fängelse, framför det de har i sitt eget hemland. Nu kan nog även den här frågan anses vara en myt, då jag träffat på en hel del människor som även önskar få göra sina straff i sina hemländer istället för Sverige. Sverige försöker säkert att föra en humanistisk kriminalvård vilket jag självfallet tycker är bra då tanken ändå måste vara att de intagna skall återanpassas till ett så normalt liv som möjligt innan frigivningen. Det finns dock de länder som kommit längre än vad Sverige gjort på det här området.

FRÅGA: 5
Fängelserna är till för att återanpassa fångarna till samhället; fungerar det?

SVAR: 5
I stora drag fungerar återanpassning väldigt dåligt på svenska anstalter. Det finns dock undantag men de är som sagt få. Jag har själv haft turen att få sitta på en sådan anstalt och det är väl till stor del därför jag nu kan sitta här och besvara dina frågor. Den anstalten som jag satt på heter Roxtuna och är en anstalt där man arbetar enligt de tolv stegen och där det finns möjlighet att gå på både AA-möten och NA-möten. Vad det gäller inlåsning och frihetsberövning är det dock samma regler här som på alla andra anstalter. Följ gärna den här länken:www.kvv.se som leder dig till KVV: s hemsida och se vilka olika programverksamheter som finns på de olika anstalterna. Vänliga hälsningar Stefan Björklund KRIS Norrköping

FRÅGA: 6
Hur svårt är det att få jobb efter ha kommit ut från fängelset?

SVAR: 6
Det är mycket svårt att få ett arbete efter fängelsevistelse och orsakerna till det är många…
* Vi har dels utdrag från brottsregistren som gör att många arbetsgivare tar det säkra före det osäkra – genom att överhuvudtaget inte anställa dem som har ett förflutet med kriminalitet och/eller missbruk.
* Många gånger har vi heller inte någon tidigare arbetserfarenhet att referera till vilket också  är en nackdel.
* Vi har många gånger stora rädslor för att ta nya kontakter och är oroliga för hur vi skall behandlas i samhället.
* Förutfattade uppfattningar om att före detta kriminella och/eller missbrukare är på ett visst vis.
* Många gånger krävs körkort vilket ofta är ett hinder.
*För att få ett arbete krävs att du har en bostad och för att du skall få en bostad krävs ett arbete – ond cirkel – Ja

FRÅGA: 7
Är det lätt att få återfall?

SVAR: 7
*I stora drag fungerar återanpassning väldigt dåligt på svenska anstalter. Det finns dock undantag men de är som sagt få. Jag har själv haft turen att få sitta på en sådan anstalt och det är väl till stor del därför jag nu kan sitta här och besvara dina frågor.
* Först vill jag säga att återfall är inget man får utan något som man väljer att ta – sedan kan omständigheterna till detta vara många som bland annat brist på arbete, brist på bostad.
* Annars är svaret på denna fråga – JA – det är mycket vanligt att man återfaller i både kriminalitet och droger.

FRÅGA: 8
Vad tycker du om de brottsutdragen som fler och fler arbeten kräver?

SVAR: 8
* Jag tycker personligen att man skall se till vart individen står idag och vad den vill göra med sin framtid – vart vi har varit spelar ingen som helst roll.
* Svaret på denna fråga är att jag ogillar dessa brottsutdrag och att man stänger arbetsmarknaden för människor som vill förändra sina liv genom att bli ansvarsfulla och produktiva medborgare i det här samhället.
* Har jag frigivits från fängelse och söker ett arbete – har jag också tagit ett beslut om att jag vill förändra mitt liv.
* Jag förespråkar ett humanare samhälle där vi värnar om individen och dess styrkor – snarare än dömer dem för dess förflutna.

FRÅGA: 9
Hur stort är problemet?

SVAR: 9
Problem ett mycket stort som du säkert kan förstå av mina tidigare svar.
Vänliga hälsningar Stefan Björklund KRIS Norrköping