Janne Schaffer: ”Så in i helvete onödigt”

Han är en av Sveriges mest ansedda elgitarrister och har spelat med ABBA, Ted Gärdestad, Bob Marley och Björn J:son Lindh, för att nämna några. Nu har Janne Schaffer blivit bestulen på fyra av sina gitarrer vid inbrott i villan utanför Stockholm. Bland annat har han blivit av med den röda gitarr som han har spelat på i över 30 år.
– Det är så in i helvete onödigt, säger han.

 Media har rapporterat om stölden av den röda och handbyggda Larrivée-gitarren, Schaffers favoritinstrument, som han har använt när han spelat med kultbandet Electric Banana Band, vid TV-framträdanden och en mängd olika konserter. Dessutom har ytterligare tre gitarrer stulits.
– Jag vill inte gå närmare in på detaljer eftersom det pågår en polisutredning. Men det som gör mig så förbannad är att gitarrerna är mina arbetsredskap och jag behöver dem, säger han.

Här spelar Janne på sin röda Larrivée vid Ali Reunanens 60års firande inför cirka 80 stycken vänner och KRIS:are. Foto: Joakim Berndes

Här spelar Janne på sin röda Larrivée vid Ali Reunanens 60års firande inför cirka 80 stycken vänner och KRIS:are. Foto: Joakim Berndes

Har spelat ideellt på fängelser 

 Janne Schaffer är samhällsengagerad och har bland annat spelat på olika anstalter. Något han kan tänka sig att göra igen.
– Den här händelsen har inte ändrat min inställning till KRIS och föreningens verksamhet. Min grundinställning är att människor som vill förändra sina liv till det bättre ska få stöd och hjälp att göra det.
– Men jag tycker att stölden känns väldigt jobbig. Så sent som den 7 april deltog jag i en minneskonsert för att hedra Ebba Åkerlund och de övriga offren för terrorattacken på Drottninggatan, med min röda Larrivée. Det är så jag vill använd min gitarr och min musik, för att stötta människor. Men för att kunna göra det måste jag ju få ha gitarrerna ifred.

Kan ha tagit fel gitarr

 Stölden är polisanmäld och Janne Schaffer har goda förhoppningar om att gitarrerna ska komma tillrätta och att han snart återfår sin röda favorit.
– Jag saknar den. Men jag har reservgitarrer och jag hoppas att den dyker upp, säger han.
Den mest exklusiva dyrgripen, kronjuvelen i Schaffers gitarrsamling, fick förövarna dock inte tag på. Det är en Gibson Les Paul från 1959 som Schaffer använde vid inspelningarna av bland annat ABBA:s ”Waterloo” och Ted Gärdestads ”Satellit”.
– Den gitarren har jag inte hemma utan den är placerad på annan plats och jag tänker inte tala om var.
Schaffer säger att han ju bara kan spekulera, men han misstänker att det kanske var dyrgripen som inbrottstjuvarna egentligen var ute efter.

Text: Christer Renlid
christer.renlid@kris.a.se

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.