När KRIS fyllde 20 år – Drottning Silvia höll ett känslosamt tal

H.M. Drottning Silvia besöker KRIS 20 år firande på Nalen. Foto: Joakim Berndes

H.M. Drottning Silvia besöker KRIS 20 år firande på Nalen. Foto: Joakim Berndes

Kriminellas Revansch I Samhället firade 20 års jubileum med 200 gäster på Nalen i Stockholm. Det blev en bejublad tillställning med kunglig närvaro. Drottning Silvia steg oannonserat upp på scenen och höll ett känslosamt tal till födelsedagsbarnet. Hon hyllade KRIS för deras arbete att motverka droger och kriminalitet.

–Tack för att ni finns, sade Drottningen

Drottningen berättade känslosamt om sitt starkaste minne med KRIS, Det var en resa till Litauen för några år sedan. Drottningen besökte tillsammans med representanter från KRIS ett fängelse.
–Jag fick möjligheten att besöka en livstidsfånge. Han berättade hur KRIS skapat möjligheter honom att lära sig svenska inne på anstalten. Han frågade mig om vi kunde be fader vår tillsammans, vilket vi gjorde. Jag hoppas det går bra för honom nu, sade Drottningen.

Christer Karlsson: Kungahuset är hedersmedlemmar i KRIS

Christer kramade om Drottningen efter hennes hyllningstal. Han var tagen av stundens allvar och hade svårt att hålla tårarna tillbaka. Det blev en finstämd kväll på Nalen och det ena hyllningstalet efter det andra avlöste varandra. Det var många som ville tacka KRIS för deras arbete. Den före detta Justitieministern Beatrice Ask (M) var en av gästerna, Hon berättade att KRIS röst är viktig.
–Det finns så mycket erfarenhet i föreningen och de är bra på att ställa krav, berättade Ask

Det var inte många som trodde på KRIS från början

Både tjänstemän och politiker var samlade och samtliga hade bara bra saker säga om KRIS 20 åriga historia. Det som av många kritiker bara skulle bli en dagsslända har nu varat i 20 år. Konceptet har varit enkelt och lättbegripligt. Total drogfrihet och hederlighet är grundförutsättningarna. Organisationen har aldrig givet vika för det kravet om någon vill vara delaktig i föreningen. Det ställningstagandet har skapat respekt hos beslutsfattare och personer som vill lämna kriminalitet och droger bakom sig.
–Det finns en trygghet i att alla är drogfria inom KRIS, säger en festdeltagare.

Besparingar för samhället på 21 miljarder kronor

Enligt Allmänna arvsfonden har bara Unga KRIS arbete inneburit inbesparingar för samhället på 21 miljarder kronor med att hjälpa unga bort från droger och kriminalitet och i stället bli hederliga samhällsmedborgare som betalar skatt. KRIS olika föreningar gör cirka 1500 anstaltsbesök per år. Det är många som vill lämna kriminaliteten bakom sig. Kris har även specialicerat sig att ta hand om avhoppare från olika kriminella gäng. Ett samarbete som utvecklas med polisens avhopparverksamhet.

Här kan ni se H.M Drottning Silvias tal på vårt jubileum.

I inledningen av jubileet så visade vi en liten film om KRIS.

 

 

Text: Christer Renlid
Foto: Joakim Berndes

Text: Christer Renlid
christer.renlid@kris.a.se

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.