Vi ska alltid ligga i framkant

Året som gått har varit en prövning för många människor som befunnit sig i nöd. Flyktingkrisen har inneburit ohyggligt lidande för många människor som i panik flytt från krig och terror.

Krisen har varit en temp på hur långt kan vi sträcka oss. Finns det någon solidaritet i detta avlånga land? Hur mycket kan vi offra för att hjälpa människor som förlorat allt. Det finns undersökningar som visar flyktingkatastrofen är den viktigaste politiska frågan enligt svenska folket. Många är beredda att hjälpa till och stötta politiska beslut som innebär att vi försöker hjälpa så många vi kan. En del vill hjälpa men bara de inte själva behöver offra något. Sen har vi de som genom sin politiska åskådning gör vad som helst för att hindra människor som flyr för sitt liv att komma hit, även många hjälparbetare som ställt upp ideellt för att hitta övernattningsmöjligheter till tusentals flyktingar har haft bråda dagar.

Men det finns fler förlorare, missbrukare –  och barn i utsatta miljöer. När flyktingkrisen rasade som värst stängde många boenden och behandlingshem för den målgruppen som i stället sadlade om till asylboenden.

Ibland har lidandet inga gränser och läget har varit bekymmersamt. När den första vågen lagt sig och läget stabiliserats något så är det hög tid för våra beslutsfattare att fundera över det eftersatta arbete med våra barn och missbrukare samt personer med psykisk ohälsa.  Julen är barnens högtid och alla förtjänar att få fira den med sina nära och kära. Men så är inte fallet. Det måste vara hög prioritet att se till så det finns trygga miljöer för barn att vistas i. Det finns inga vinnare, bara förlorare när samhället sviker de mest utsatta.

KRIS har under året deltagit i flera evenemang runt om i Sverige, vi var bland annat på Gotland under Almedalsveckan, Sverige mot narkotika, Beroendedagen och Socionomdagarna. Vi har som målsättning att ligga i framkant och vara med och påverka politiker och andra beslutsfattare. Vi lobbar för drogfria behandlingar, i dag har de traditionella behandlingsmetoderna mer övergått till läkemedelsassisterade behandlingar. Många missbrukare får aldrig en chans till en drogfri behandling vilket är bekymmersamt. Vi i KRIS måste anstränga oss ytterligare att få nå ut med budskapet, att det finns en lösning som heter drogfri behandling. En metod som har fungerat på oss som kallats för hopplösa fall. Låt oss fortsätta med det arbetet även år 2017. Vi är ständigt på jakt efter nya medlemmar, stödmedlemmar och sponsorer. Vi behöver ledare och eldsjälar som kan föra vårt viktiga arbete vidare.

Vi har under flera år visat att vi är en organisation att räkna med. Det har uppmärksammats, inte minst av Svensk insamlingskontroll som beviljat oss ett 90-konto. Det är ett sjusiffrigt bankgiro- och PlusGirokonto som inleds med 90. Den insamlingsorganisation som uppfyller högt ställda krav kan beviljas ett 90-konto av oss. 90-kontot är en kvalitetsstämpel för seriösa insamlingsorganisationer.

På KRIS vet vi att julen är en stor påfrestning för mångas nykterhet. Den erfarenheten tar vi med oss i vårt julfirande. Vissa av våra lokalföreningar kommer därför att hålla sina lokaler öppna för ett nyktert alternativ till julfirande.  I dag finns det cirka 400 000 barn och unga som lever i familjer där en eller två föräldrar har ett riskfyllt drickande. Det är därför extra viktigt att uppmärksamma dessa barn under julhelgen då många av de vanligtvis trygga zonerna är stängda under julhelgen, förskolor, skolor, fritidsgårdar och idrottshallar.

Vi vill särskilt tacka våra sponsorer, medlemmar och stödmedlemmar för Ert stöd och engagemang.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Det här inlägget postades i Ledare och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.