Vi bryr oss! Gör ni?

ALMEDALEN 2016

KRIS åker till Almedalen för att visa upp sin verksamhet. ”Vi bryr oss – gör ni” är budskapet. Kampanjen pågår under hela Almedalsveckan och har till huvudsyfte att sprida kunskap om droger och kriminalitet.

Ali ser verkligen fram emot alla möten i Almedalen. Foto: Joakim Berndes

Ali Reunanen är vice förbundsordförande på KRIS och en av eldsjälarna i KRIS medverkan under Almedalsveckan.

–Vi vill uppmana människor i vårt samhälle att våga börja bry sig. Många människor är rädda och vågar inte se problemen i vitögat. Det är vanligt att sticka huvudet i sanden i stället för att agera om någon närstående börjat missbruka, säger Ali

Vad kan KRIS erbjuda?

–Vi på KRIS arbetar med att skapa trygga, hederliga och drogfria mötesplatser med människor som själva tagit sig ur både missbruk och kriminalitet.

Hur ser ni på missbruksvården i Sverige?

–Missbruksvården har blivit mer läkemedelsbaserad än tidigare. Det är billigare att behandla människor med mediciner än med terapeuter och liknande. Behandlingar med metadon och subtext blir allt vanligare. Missbrukaren får aldrig en chans att väja själv. Det mest kostnadseffektiva metoderna används flitigt, oavsett om de är bra eller inte.

Vad vet ni om drogrelaterade dödsfall?

–Enligt uppgifter vi tagit del av har dödligheten ökat lavinartat sedan 2005, fram till i dag – läget är bekymmersamt, anser Ali. Vi tycker att samhället ska satsa på mer drogfria behandlingar, det vill säga utan metadon och subtext.

Hur ser din egen historia ut Ali?

–Jag slutade 1994 efter att jag blivit gripen och senare dömd. Jag var 37 år gammal och hade knarkat bort 23 år av mitt liv. Under tiden på anstalten böjande jag i en 12 –stegs behandling. När jag blev frigiven fortsatte jag med med möten för att tillfriskna, på den vägen är det. I dag har jag kommit långt och känner mig nöjd med mig själv.

Den omtalade Almedalsparken som fylls med tusentals människor under partiledartalen varje kväll. Foto: Joakim Berndes

Den omtalade Almedalsparken som fylls med tusentals människor under partiledartalen varje kväll. Foto: Joakim Berndes

Vad kommer ni att göra i Almedalen?

–Vi kommer att medverka på olika seminarier  runt om i Almedalen. Vi kommer att gå runt och prata med människor och sprida vårt budskap – att det det finns en väg tillbaka till livet. Vi vill också sprida information om att människor som varit missbrukare och kriminella, inte nödvändigtvis behöver vara farliga människor. Den allmänna uppfattningen  är att personer med tatueringar och ett kriminellt förflutet är farliga. Den bilden vill vi sudda ut.

Finns det något seminarium som du vill rekommendera extra mycket?

–Ja det finns det. Många får sätta livet till på grund av narkotikan, framför allt finns det ett  läckage i LARO. Temat är ” Är det verkligen rätt att skriv ut narkotikaklassade läkemedel” tisdag den 5 juli kl 13.00 .Och det andra ”Vem bryr sig om narkomanerna fortsätter knarka” torsdag den 7 jul 13.00.

Ali hoppas att KRIS ska nå ut med sitt budskap och att det ska bli en bra vecka med många intressanta diskussioner.

 

PROGRAM 2016
Hamnplan, Tältplats 207

Tisdag 13.00-13.30
Vem bryr sig om att så många narkotikamissbrukare dör?

Under senare år har dödstalen bland narkotikamissbrukare ökat kraftigt. Varför agerar inte samhället och sätter in motåtgärder? Är det verkligen rätt att skriva ut narkotikaklassade läkemedel år ut och år in? Inom KRIS hjälper vi varandra att blir fria från droger och kriminalitet.
Talare: Christer Karlsson och Ali Reunanen. KRIS

Torsdag13.00-13.30
Vem bryr sig om narkomanerna fortsätter missbruka eller gör sig fria från drogerna? 

Drogfri missbruksvård är ovanligt idag. Istället handlar det om att skriva ut olika läkemedel som ersättning för narkotikan. Idén om att man ska göra sig fri från droger helt och hållet har kommit på undantag. KRIS menar att drogfrihet alltid ska vara målsättningen för vården.
Talare: Christer Karlsson och Ali Reunanen. KRIS

HOPPAS VI SES I ALMEDALEN!

KRIS kontaktperson
Christer Karlsson
070-461 22 45
christer.karlsson@rikskris.se

Vad händer efter fängelset?

WEBBSIDOR OCH SOCIAL MEDIER

Kampanj Stödmedlem 2016

 

Text: Christer Renlid
christer.renlid@kris.a.se

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.