Myten om ett sönderfallande Sverige

800px-Swedish_police_car_from_above

Det är bekvämt att inte vilja se sanningen. Att mot bättre vetande missförstå väl underbyggd fakta. Så är fallet vad beträffar brottsstatistik. Ett flertal debattörer och opinionsbildare av skiftande kvalité vägrar att se vad som är uppenbart. Brottsligheten ökar inte – snarare minskar den.

Debattören Staffan Landin har i en väl underbyggd undersökning kommit fram till det som ingen sensationslysten debattör eller journalist vill se – att brottsligheten minskar. Är det en rädsla över att inte längre kunna fylla löpsedlar med skräckpropaganda? Föreläsningssalar som skulle gapa tomma? Ingen vill lyssna på självklarheter.

Hur hittar man en bra vinkel i debatten om kriminalpolitik när man inte på ett förenklat sätt kan skrika: “brottsligheten ökar”, “hårdare tag” eller “strängare straff”?

Låt oss återgå till sakfrågan – ökar eller minskar brottsligheten?

Enligt Staffan Landins beräkningar ökar inte brottsligheten. Tvärtom. Den minskar. Så här skulle man kunna sammanfatta Staffans Landins studie:

Allt färre dör av grovt våld. Förra året dödades 87 personer. Det är historiskt sett lågt. Sedan 70-talet har runt 100 personer om året dödats. 2012 var rekordlågt endast 68 personer dödades. Omkring 20 personer dödas varje år med skjutvapen, 40 personer med kniv. Detta ökar inte. Allt färre misshandlas eller drabbas av övrigt våld. Andelen som utsätts för hot eller trakasserier ökar inte. Personrån har minskat något sedan 2011, ligger annars stabilt sedan 2005. Sexualbrotten ökade 2013, men har i övrigt legat stabilt sedan 2005.

Uppslutningen bakom myten av ett sönderfallande Sverige har fått fäste i media samt av en och annan opinionsbildare med skygglappar för ögonen.

Nu finns det givetvis andra studier som kanske inte på ett lika tongivande sätt beskriver verkligheten så här. Men min slutsats är ändå den. Skräckpropagandan stämmer inte överens med verkligheten oavsett om man “saltar” både siffror och vinkling.

Det är således av stor vikt att debatten kring dessa frågor speglar verkligheten – något den allmänna debatten inte gör just nu.

Text: Christer Renlid
Foto: Albin Olsson [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Text: Christer Renlid
christer.renlid@kris.a.se

Det här inlägget postades i Föreningar, KRIS, Krönika, Nyheter, Vägen UT och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.