Lexbase – Kontroversiell nättjänst

Lexbase - Kartsökning visar direkt på en karta vart en tidigare dömd bor.

Lexbase – Kartsökning visar direkt på en karta vart en tidigare dömd bor.

I dagarna har webbtjänsten Lexbase lanserats, en sajt där man mot betalning kan kolla upp personer som dömts för ett brott och mot betalning ladda ner domen.  Nättjänsten har skapat stor debatt och sajten har fått skarp kritik.

Den som är nyfiken på vilka i grannskapet som är kriminella eller om dotterns nya pojkvän dömts för brott kan nu få tillgång till alla svenska domar. Via nättjänsten Lexbase kan man söka på namn eller personnummer för att se om en person har blivit dömd. Man kan också titta över ett visst område på en karta, alla domar är utsatta som röda prickar. Vill man veta mer om vad domen handlar om får man betala en avgift för att komma åt den informationen.

Väcker kritik

Kristoffer Johansson (Förbundsordförande Unga KRIS) tycker tjänsten Lexbase är fruktansvärd! Foto: Joakim Berndes

Kristoffer Johansson (Förbundsordförande Unga KRIS) tycker tjänsten Lexbase är fruktansvärd. Foto: Joakim Berndes

– Jag tycker att den här tjänsten är fruktansvärd. Människor som har dömts och avtjänat sina straff vill bara komma tillbaka till samhället. Många jag träffar i mitt arbete sliter redan med att bli av med sitt förflutna och det här gör ju det arbetet svårare, säger Kristoffer Johansson, förbundsordförande Unga KRIS till P3.

Pontus Ljunggren, advokat och talesperson för Lexbase, säger att syftet med siten är att öka offentligheten och den demokratiska insynen, samt att tjänsten i en förlängning skall vara brottspreventiv. Idag finns, enligt Ljunggren ett stort behov då drygt 500 000 utdrag görs varje år ur brottsregistret. Tidigare har man endast kunnat begära utdrag ur brottsregistret för egen räkning, vissa myndigheter kräver också insyn vid till exempel anställning inom barnomsorg.

 

Tråkig utveckling av samhället

Inom KRIS ställer man sig frågande till hur denna tjänst kan vara bra ur ett brottspreventivt perspektiv. När arbetsgivare får chansen att kolla upp varje arbetsökande och personer med belastad bakgrund ständigt nekas jobb är risken stor att de till slut får söka sig tillbaka till kriminalitet. Ali Reunanen, vice Ordf i KRIS säger att Lexbase kommer att skapa onödig rädsla och att det är en tråkig utveckling av samhället.

Ali Reunanen. (Vice ordförande KRIS) oroad över lanseringen av nya webbtjänsten Lexbase. Foto: Joakim Berndes

Ali Reunanen. (Vice ordförande KRIS) oroad över lanseringen av nya webbtjänsten Lexbase. Foto: Joakim Berndes

–Har man avtjänat sitt straff skall man få en ny chans, vilket den här typ av webbtjänst i princip omöjliggör, säger Reunanen. Dessutom innebär det här att andra problem kommer att skapas. Hur gör man till exempel med de barn som kommer hem från skolan och fått höra från klasskompisar att pappa finns med i brottsregistret och den skuld och skam som det innebär för barnet. Hur ska man handskas med de problemen?, säger Reunanen.

Debatten är i full gång och många är de som redan blivit skadade av att informationen nu är sökbar. I vissa fall helt felaktig information dessutom. SvD skriver idag om en kvinna vars hus blivit markerad med en röd prick. Detta trots att ingen i hushållet varit inblandad i något brottmål. Kvinnan har utan resultat försökt få tag på företaget Lexbase för att få bort pricken ur deras öppna register.

 

Hänsyslös exploatering

Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare säger i en intervju i Sveriges Radio att man inom samfundet anser att det är en hänsynslös exploatering och ett mycket cyniskt missbruk av grundlagsskyddade rättigheter. Datainspektionens chef Kristina Svahn Starrsjö oroas av webbtjänsten och anser att grundlagen måste skrivas om – och det så fort som möjligt. Hade personuppgiftslagen, (PUL) vägt tyngre än grundlagen hade Lexbase inte kunnat hänga ut människor på detta sätt. Sajten uppger själva att de har ett utgivningsbevis för databas och poängterar att deras verksamhet därmed är skyddad av grundlagen.

Enligt datainspektionens jurist Martin Brinnen kommer tjänsten inte att stängas ner i första taget. Det är nämligen många regelverk som står mot varandra i det här fallet och det krävs två riksdagsbeslut och det är för sent att ta ett innan valet. Då betyder det att den här tjänsten kan få ligga kvar i fyra eller fem år innan man kan plocka bort den. Detta är såklart något vi inom KRIS tycker är väldigt olyckligt. Har man sonat sitt straff skall man inte behöva bli dömd en gång till.

 

”Lexbase.se gör det möjligt för dig att söka på en person eller på ett företag för att se om de under de senaste 5 åren varit föremål för juridisk prövning”, skriver företaget på sin webb.

Lexbase - Den nya omtalade tjänsten.

Lexbase – Den nya omtalade tjänsten.

KRIS i media kring Lexbase.

Texten uppdateras kontinuerligt.

 

 

Det här inlägget postades i Media, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.