Stoppa Knarket

Den 27 oktober hölls en bred manifestation mot knarket på Sigmatorget i Västerås.  Budskapet var att tillsammans kan man göra skillnad och oro för ökade drogproblem och flera dödsfall hade fått över tusen personer att trotsa kylan. Västeråsaren Hans Björck var den som drog igång manifestationen. När nära vänner till honom förlorade sin son på grund av droger i augusti fick han nog.

En sida på facebook, som på kort tid fick 2 400 likes,  men även sponsring  från en rad företag i staden och stöd från både idrottsprofiler och politiker,  mynnade ut till en manifestation.

Polisens gatulangningsgrupp ska öka insatser mot droger i Västerås då statistik visar att var femte gymnasieelev i årskurs 2 i staden har prövat narkotika. Förutom polisens ökade insatser skall Krogar mot knark starta igen.

Under manifestationen medverkade landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström men också sångaren Fredrik von Gerber och narkosläkaren Lennart Klaar. Även lokalpolitiker, Christer Karlsson från KRIS och polisen talade.  På plats på torget fanns även kamratstöd och hjälp för anhöriga.

Organisationen Here 4 U bidrog med en Flash Mob för att visa sitt stöd för manifestationen. Drygt 300 ungdomar ställde sig i en ring och höll varandras händer. I mitten av ringen stod tre ungdomar med facklor som symboliserade de som dör på grund av knarket. Tre minuter senare skingrades gruppen, lika plötsligt som de samlats.

Under  den aktuella veckan ordnade även ungdomar en antiknarkaktion på torget samt en ljusmanifestation i kyrkan till minne av alla som drabbas av narkotikan.

Text: Mia Berndes
Foto: Håkan Svedman
Det här inlägget postades i KRIS, Media, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.