”Min mamma var – djävulen”

Den här berättelsen saknar motstycke vad beträffar vidriga uppväxtförhållanden. Eva blev våldtagen och misshandlad under hela sin uppväxt – utan att någon ingrep. Sveket från de sociala myndigheterna är så graverande och hemska, samtidigt som ingen har fått stå till svars för det inträffade.

Läs mer

Publicerat i Trelleborg, Vägen UT | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Ali Reunanen besökte UNDOC i Wien

Ali blev inbjuden till UNDOC i Wien för att föreläsa om KRIS. Här är hans berättelse om en minnesvärd resa.

IMG_4870-2

Hej, jag heter Ali och är en alkoholist och narkoman!

En dag i november 2015 fick Christer Karlsson frågan om Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) skulle kunna vara representerade i Wien på Förenta Nationernas (FNs)  ”A coordinated criminal justice and health response to drugs”. Christer kunde inte åka utan bad mig kontakta Erik Leijonmarck på ECAD som i sin tur frågade mig. Han ville att jag skulle tala inför FN om hur vi på KRIS hittat ett sätt att leva drogfria och hederliga med hjälp av KRIS och 12-stegsprogrammet. Hur vi bygger upp våra liv med hjälp och stöd av varandra. Hur vi lyckas med att hjälpa människor från kriminalitet, missbruk och utanförskap till hederlighet, drogfrihet och sann gemenskap.

Läs mer

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

KRIS – alla har rätt till en andra chans

KRIS_LOGOTYPE.jpgNu börjar alla årsmöten runt om i landet! Genom att betala din medlemsavgift kan du göra din röst hörd under årsmötet. Som betalande medlem har du tillgång till samtliga aktiviteter som KRIS arrangerar samt tidningen Vägen UT och rabatter på MM SPORTS. Du får även möjligheten att träffa nya och drogfria vänner. Grundbulten i vår verksamhet är Hederlighet, Drogfrihet, Kamratskap och Solidaritet. Kan du leva upp till dessa diviser är du hjärtligt välkommen till oss. Vi är en partipolitisk oberoende förening – dock deltar vi aktivt i den kriminalpolitiska debatten för ett bättre och rättvisare samhälle. Tillsammans gör vi skillnad!

Välkommen till oss!

Gå in på www.kris.a.se och klicka på ”Bli medlem i KRIS” uppe till höger på sidan och följ instruktionerna.

Behöver du hjälp med nyregistreringen eller förnyelsen av ditt medlemskap eller har andra frågor kontakta medlemsansvarig antingen via mail eller telefon:

Medlemsregistret
Joakim Berndes
Långholmsgatan 30
117 33 Stockholm
Telefon: 08-642 00 06
E-post: medlemsansvarig@rikskris.se

Publicerat i KRIS, Nyheter | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Ingenmansland del 3 – Paul Barath: ”Det finns inga genvägar”

Det är en kall vinterdag när jag anländer med flyget till Halmstad för att träffa Paul Barath som är den före detta gängmedlemmen som senare blev verksamhetsansvarig för KRIS Halmstad. En resa från ett våldsamt liv med droger och kriminalitet till att ansvara för en verksamhet so omsätter flera miljoner och har tjugotalet anställda. Väl inne på i KRIS Halmstads lokaler slår jag mig ner framför Paul. Jag har många frågor och får svar på det mesta Läs mer

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter, Vägen UT | Etiketter , , , , , , | 1 kommentar

Nytt boende I Göteborg

På KRIS i Göteborg pågår förberedelserna för fullt av det nya boendet för män som öppnar i januari. Vägen UT var på plats för att höra hur planerna ser ut för den nya verksamheten. Tanken med boendet har funnits länge säger Martin Johansson på KRIS i Göteborg.

KRIS på Gottland under Almedalsveckan 2011 Martin Johansson Foto Jonas Forsberg

KRIS på Gottland under Almedalsveckan 2011 Martin Johansson Foto Jonas Forsberg

Eftersom jag är ny reporter på tidningen Vägen UT så fick jag möjligheten att komma till KRIS lokaler i Göteborg för första gången. Det är fina lokaler och mycket trevlig personal. Vi kan med tillförsikt se på framtiden vad beträffar KRIS arbete att bidra till att Göteborg blir lite tryggare och bättre. Vägen UT fick en pratstund med Martin Johansson, ordförande KRIS Göteborg.

– Tanken med boendet har funnits länge. Chanserna att klara av en behandling och sedan behålla drogfriheten är inte lätt om en person inte har någonstans att ta vägen, berättar Martin.

Vilken målgrupp vänder ni er till?

– Män. Vi vill att hyresgästen har gått igenom någon typ av behandling innan han söker sig till oss.

Kan boendet liknas vid ett härberge?

– Nej verkligen inte. Vi har en låg personaltäthet vilket i sin tur kräver att de som bor här klarar sig mycket själva. Personalen finns bara som en stödfunktion.
Vad är den gemensamma nämnaren för personer som söker sig till er?

– Det är personer med en missbruksproblematik och som vill göra något åt sin livssituation.
Räcker fem platser?

– Vi vill inte ta oss vatten över huvudet. Vi tycker antalet platser är lagom att börja med.
Det är ett fint hus ni har. Hur fick ni tag på det?

– Det var inte lätt! Jag har letat länge och av en händelse hittade jag det här huset. Vi kör igång för fullt i januari. Som jag tidigare var inne på ska boendet vara en central del i personens tillfrisknande.

Vilka är beställare?

– Det är Göteborgs stad.
Har ni fått en positiv respons från omgivningen?

– Göteborg står inför många och svåra utmaningar vad beträffar droger och kriminalitet. Det här är ett projekt i rätt riktning. Det har inte varit svårt att få med sig kommunen på tåget. De var positiva till projektet när de såg att vi svarade upp och fixade fastigheten.
Text: Christer Renlid

Foto: ©jforsberg
Intresserad av att komma i kontakt med boendet?

Martin Johansson

Ordförande KRIS Göteborg

Mobil: 073-688 19 37

E-post: martin.johansson@kris.a.se

Publicerat i Göteborg, KRIS | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Tack för detta år!

Tack alla stöd och hedersmedlemmar, samarbetspartners och sponsorer som stöttat oss med ert medlemsskap. Tack alla häkten, anstalter och institutioner. Tack alla skolor och företag för att vi fick föreläsa. Tack alla annonsörer och prenumeranter. Tack alla praktikanter och frivilliga krafter runt om i landet som hjälpt oss på olika sätt.

Sist men inte minst vill vi rikta ett stort och varmt tack till alla er KRIS:are som 365 dagar om året dygnet runt arbetar för KRIS och gör det med enorm glöd och glädje. Tack vare er kan vi hjälpa många människor ut ur kriminalitet och missbruk. Det är vårt viktigaste arbete i KRIS.

Vi ser fram emot ett nytt år med er alla, och vi vill passa på att presentera  en ny informationsfilm om vilka vi är och vad vi gör.

God jul & Gott nytt år önskar RIKS KRIS!

Publicerat i 08, Aktivitet, Bollnäs, Drugnews, Falkenberg, Föreningar, Gästbloggare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, IT-Gruppen, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, KRIS, Krönika, Linköping, Malmö, Mariestad, Media, Norrköping, Nyheter, Örebro, Pressmeddelande, Second Hand, Sponsor, Stockholm, Sundsvall, Tranås, Trelleborg, Trollhättan, Umeå, Unga KRIS, Vägen UT | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Ingenmansland del 2 – Sveket

Det är en gråmulen dag i Stockholm när jag åker för att träffa Calle. Han är klädd i munktröja och jacka. Trotts att det nästan gått två år sedan han lämnade gänget han tillhörde är han reserverad när han möter mig. Han vill inte vara med på bild och jag får inte röja hans identitet.

800px-Swedish_police_car_from_above

Foto: Albin Olsson (Eget arbete) [CC BY-SA 3.0

Jag har fortfarande ett pris på mitt huvud, säger Calle. I går berätta vi om en händelse när Calle var med och misshandlade en person som gjort inbrott hos en gängledare. I dag fortsätter hans historia om hur han tog sig ur ett våldsamt och destruktivt liv. Calle lever i dag med skyddad identitet.

Läs mer

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter, Vägen UT | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Ingenmansland – Ett liv i ständig skräck

I ren desperation efter pengar gör han inbrott hos gängledaren han kan inte för sitt liv föreställa sig vad som väntar honom. Det ringer på Calles telefon, han svarar och blir ombedd att följa med och leta efter killen som stulit från gängledaren. Efter någon timmes letande hittar Calle och hans gängpolare killen som de letat efter. Straffet är skoningslöst. Det spelar ingen roll att vapen och pengar återfunnits han misshandlas nästan till döds av sina egna. Calle berättar att de bad killen klä av sig naken och sedan ställa sig mot ett träd och hålla upp händerna över huvudet, sedan tog de fram en spikpistol och spikade fast armar och ben i trädet. Calle fick uppdraget att ta ner honom senare på kvällen. Han var vid liv – inte mer än så. (Calle heter egentligen något annat)

Det här händelsen är en av många som Calle och de andra avhoppade gängmedlemmarna kommer att berätta om i vår nya artikelserie ”Ingenmansland” Vi kommer att undersöka vad som händer när man lämnar gänget. Hur blir relationen med de gamla polarna? Försöker polisen utnyttja situationen? infiltratörer exempelvis. Vart kan de här killarna vända sig någonstans? Tidigare var de jagade av polisen – nu jagas de även av sina egna. Läs mer

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter, Vägen UT | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Ministern: vi avkriminaliserar inte

Folkhälsominister Gabriel Wikström om första året som ansvarig för ANDT. Om varför regeringen stängt dörren till gårdsförsäljning, drar ner budget till förebyggande, inte vill avkriminalisera narkotikabruk, men öppna för fler sprututbyten. Om FN-kritiken mot Sveriges drogpolitik och ministerns plan inför särskilda narkotikamötet i New York, UNGASS.

Drugnews träffar Gabriel Wikström (S) i Socialdepartementets lokaler på Fredsgatan i Stockholm. Han har varit minister drygt ett år med ansvar för bland annat hälsa och sjukvård, idrott och frågor om alkohol, narkotika, doping och tobak, därtill strategin kring WHO.

Läs mer

Publicerat i Drugnews, Gästbloggare, Media, Nyheter | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Nio av tio vill fortfarande förbjuda narkotika.

addiction-71576_1280Nio av tio Svenskar anser att konsumtion av narkotika ska vara förbjuden. Det uppger Svenska Carnegie Institutet i en rapport som nyligen publicerats på uppdrag av Sifo.

Det framgår i rapporten att stödet för icke – medicinsk befattning med narkotika även i framtiden ska vara otillåten. Den allmänna opinionen anser även att konsumtion av narkotika ska vara förbjuden i framtiden.

Läs mer

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter, Unga KRIS | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar