KRIS Göteborgs årsmöte

God fortsättning önskar vi er alla. Hoppas ni har haft en fin jul och nyårshelg. Nu är alla lokalkontoren i full drift igen. Som vanligt börjar många planera för kommande årsmöten som hålls fram till och med mars/april.

KRIS Göteborg vill välkomna alla till deras årsmöte som äger rum den 25 februari klockan 14:00. Är du medlem i KRIS Göteborg eller någon annan förening så är du självklart välkommen. Men OSA gärna till Yvonne Kjellman yvonne.kjellman@kris.a.se om du är utanför Göteborgs föreningen.

Varmt välkomna!

KRIS Göteborg
Knipplagatan 4
414 74 Göteborg

Telefon
031-14 51 58

Hitta dit

2014-09-25_Göteborg__MG_6200

Publicerat i Aktivitet, Göteborg, KRIS | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Hälsning kan vara på liv och död

Halsning-KRIS116

Åtta personer har slagit sig ner i sofforna och berättar i tur och ordning hur helgen varit. En har sovit dåligt, en annan är glad över att ha mött en barndomsvän och en tredje är tillbaka efter ett återfall i drogmissbruk, tacksam över att ha överlevt och påtagligt skakad över insikten att ett återfall till förmodligen betyder döden. Det är måndag morgon i Kris Stockholms lokaler på Söder. Kriminellas revansch i samhället är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället. När de skiljs åt efter morgonsamlingen ger de varandra varma kramar. Även männen kramar om varandra utan den annars så vanliga dunken i ryggen. Läs mer surfa in på länken här: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/halsning-kan-vara-pa-liv-och-dod_4125205.svd

Text: Anna Asker SVD

Foto: Malin Hoel SVD

Publicerat i KRIS | Lämna en kommentar

Christer Karlsson i Vienna

Nu har vår förbundsordförande varigt på Vienna international Centre i Österrike. Där har han deltagit på Unodc som står för FN Office of drugs&crime. Att delta på United Nations Headquarters in Vienna gör att Kris kan synliggöra sig i dom större sammanhang där ofta dom små rösterna inte hörs lika bra. Christer berättar att det var en fantastisk upplevelse och att han fick kontakt med några av delgaterna som var där. Bland annat Carl Mörner Embassy of Sweden Second Secretary och Mirella Dummar Frahi Civil Affairs Officer and Team Leder. Det var ett bra tillfälle att utbyte information och erfarenheter. Det blev många bra kontakter som är väldigt svårt att få på hemma plan. Vi hoppas på att detta kan leda till något bra och att ett samarbete i någon form kan utarbetas. Bra jobbat Christer.

http://www.unodc.org/

 

 

 

 

Publicerat i KRIS | Lämna en kommentar

Knarklän

#knarklan

P4 Gävleborg gör en granskning om knarket i länet. Det är en exklusiv granskning som aldrig förut gjorts. Som lyssnare kommer du att få ta del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Här nedan finner du reportrarnas tankar kring granskningen.

Läs mer

Publicerat i Bollnäs, Gävle, KRIS, Media, Nyheter, Unga KRIS | Etiketter , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Brottscentralen

Christer Karlsson, förbundsordförande KRIS medverkade i Brottscentralen som sändes den 28 oktober i Aftonbladet TV. Här kan du se hela avsnittet med Christer och mycket mer.

Dela

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Ljusmanifestation för narkotikans offer

Den 29/10 uppmärksammade 19 ideella organisationer narkotikans offer med ett seminarium på eftermiddagen och ett offentligt möte med en Ljusmanifestation, musik, tal och tyst minut på ”Plattan”, Sergels torg i Stockholm. Med start 17.00. På den medverkade Xander Turian från Our Untold Story och Elin Wiigh, både från Ungdomens Nykterhetsförbund, Olivia Trygg från Trygga barnen och TV-programmet Djävulsdansen samt Kim Björck från Unga KRIS.

 

Sång på scenFöljande organisationer står bakom manifestationen och minnesdagen:

IOGT-NTO Stockholms distrikt
Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle
Ungdomens Nykterhetsförbund
Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet
Unga KRIS
Anhöriga mot droger
Hela Människan i Stockholms län
SIMON, Svenskar och invandrare mot narkotika
Nykterhetsrörelsens Samorganisation i Stockholm
VITA Nykter
KRIS
Riksförbundet SMART
SMART Ungdom
Sveriges landsråd för Alkohol- och Narkotikafrågor
MHF
Stockholms Läns Nykterhetsförbund
X-con
Föäldraföreningen mot narkotika i Storstockholm
MHF-Ungdom
Junis Stockholms distrikt

Publicerat i KRIS | Lämna en kommentar

Musiken i KRIS och Unga KRIS

Natus

Natus

Aldrig tidigare har det producerats så mycket musik som nu i KRIS och Unga KRIS. Det finns musikstudios i flera lokaler runt om i landet och fler lär det bli. Nu i helgen var bland annat flera personer från KRIS Finland på besök i Stockholm för att spela in några låtar med Unga KRIS:are från olika delar i landet.

En som producerat musik ett tag nu och även gjort en musikvideo är Alexander Jonsson aka ”Natus”. Natus spelade in videon i samband med  Camp Connect som är Sveriges största läger, det är Fryshuset som  anordnar detta läger en gång om året. Videon släpptes nu i dagarna och vi är glada att kunna hjälpa till och dela denna. Hoppas ni gör samma sak?! Här är en länk till några låtar av Natus på Soundcloud

Natus – Ser dig gå
Producent: LionRiddims
Foto och redigering: Moment
Inspelning/mixning:  F.U.S.E (en musik verksamhet i Fryshuset)

 

Publicerat i 08, Aktivitet, Falkenberg, KRIS, Linköping, Media, Nyheter, Stockholm, Unga KRIS | Etiketter , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Valåret 2014

Sikk Roxx i Almedalen 2014. Foto: Joakim Berndes

Sikk Roxx i Almedalen 2014. Foto: Joakim Berndes

Att det är valår i år har väl knappast undgått någon. Så fort vi slår på tv:n, ser vi partiledare i rutan som överöser oss med sitt valfläsk. ”Om ni röstar på oss så LOVAR VI att göra så och så mycket”! Och så låter det alltid! I skrivande stund är det ca 2 veckor kvar till valet och jag har ännu inte bestämt för vad jag ska rösta på.  Jag vet bara att jag SKA rösta i år! För det är en rättighet jag har som jag ska värna om. Så har det dock inte sett ut under tidigare val, för jag har helt enkelt inte brytt mig. Droger och kriminalitet har varit det enda som har varit viktigt för mig och jag har därför inte röstat sen 1998. Då var jag 19 år och fick rösta för första gången. Sen har det varit ytterligare 3 val, vilka jag inte har brytt mig om alls.

Vilket egentligen är ganska skamligt, med tanke på alla de människor runtom i världen som inte alls får lov att rösta. Jag slipper att få leva i en diktatur, utan några som helst rättigheter. Jag lever i ett demokratiskt land, är fri och borde därför vara tacksam för min frihet och rättighet till att rösta på precis vilket parti jag vill. Jag kan också välja att rösta blankt om jag inte tycker att något parti alls faller mig i smaken. Men jag ska absolut gå och rösta!!

För det är min skyldighet och rättighet som jag är tacksam över att få ha.

Jag vet i alla fall vilket parti jag absolut INTE ska rösta på i alla fall. Och det är Sverigedemokraterna. För deras ”Vi och dem”-politik är verkligen inget jag vill ansluta mig till. Jag är medlem i en underbar kamratförening där ALLA är lika mycket värda! En förening där vi inte gör skillnad på kön, hudfärg, etniskt ursprung, religion, sexuell läggning eller bakgrund. Då kan jag heller inte lägga min värdefulla röst på ett parti som ständigt gör skillnad på folk och folk. Det går helt emot min syn på SOLIDARITET. Och då pratar jag inte om solidariteten gentemot KRIS (som 1 av våra 4 deviser), utan om solidariteten gentemot mina medmänniskor på vår jord. Jag anser att vi alla har en skyldighet att hjälpa de som har det sämre ställt än oss själva. Jag menar inte att vi alla ska bli några vardags-hjältar som lägger all tid och energi på att springa runt och försöka hjälpa alla, men att i alla fall någon gång då och då hålla upp dörren för någon som har händerna fulla med matkassar. Eller att dela med sig av egna erfarenheter till de som är i behov av det.

GENOM ATT HJÄLPA ANDRA, HJÄLPER MAN SIG SJÄLV!

Vi kan alla dra vårt strå till stacken för att hjälpa varandra. Till att skapa ett samhälle där alla har samma värde. Att se till att ingen halkar efter. Till att ge en hjälpande hand till den som trillat. Att vara medlem i KRIS och vara delaktig i att hjälpa andra som är i samma sits som jag själv har varit, är mitt bidrag till att hjälpa till med att bygga upp ett sådant samhälle. Men det finns oändligt många andra områden där vi kan hjälpa till.

Vi kan stå upp emot orättvisor genom att demonstrera. Vi kan lägga våra röster på partier som har något vettigt att komma med. Som värnar om mänskligheten och allas lika värde. Och vi kan öppna vår dörr och bjuda in den som har det tufft och välkomna denne med öppna armar.

I sommar hade jag än en gång möjligheten att få följa med KRIS till Gotland under Almedalen. Och under tiden jag var där, slog det mig att jag faktiskt var där med Sveriges elit inom politik. Inte illa av en f.d. kriminell missbrukare, haha!

Your truly!
”Sikk Roxx”
Christoffer Svensson
Unga KRIS Helsingborg.
http://sikkroxx.blogspot.se

Publicerat i Gästbloggare, Helsingborg, Vägen UT | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

KRIS Göteborg inviger nya lokalerna

Nu så är det dags att bjuda in er alla till KRIS Göteborgs nya lokaler ute i Sandarna. Hela personalstyrkan har jobbat hårt med att iordningställa allt och nu när deras verksamhet är i full gång så kommer invigningen också så klart.

Torsdag den 25/9 kl 12.00 öppnar de dörrarna på Knipplagatan 4A!

Hjärtligt välkomna!

O.S.A senast 20/9 till tel 031-14 51 58 eller per e-post: yvonne.kjellman@kris.a.se

Och så här kommer ni till den nya lokalen.

Huset ligger jämte vårdcentralen som man går förbi och sedan bor vi i nästa hus med röda plåtdetaljer runt dörren, andra våningen.

Med spårvagn från stan: Ta 9:an eller 11:an till hållplatsen Sandarna det är en hållplats innan Kungsten.

Från Frölunda Torg tag buss 20, 99 eller Lila express till Kungsten ta där 9:an eller 11:an en hållplats till hållplatsen Sandarna.Med bil: kör på Fridhemsgatan och sväng in på Varholmsgatan och sedan direkt vänster in på Knipplagatan.

Karta och vägbeskrivning

 

 

Publicerat i Göteborg, KRIS, Nyheter | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Beträffande Lexbase uttalande om kampanjen ”Stoppa Lexbase”

Vi vill Stoppa Lexbase!

För oss på KRIS handlar denna fråga inte om vad lagen säger om offentliga handlingar utan det här är en etisk/moralisk fråga. Det är en fråga om integration eller segregation. Vi håller med och tycker att det ska gå att få fram offentliga handlingar men inte så lättvindigt som det görs genom Lexbase.

Det finns arbetsgivare och andra som verkligen behöver ta fram handlingar vilket har gått alldeles utmärkt att göra sedan lång, lång tid tillbaka, så det är inte problemet. Det har bara krävts lite mer ansträngning och tar lite mer tid men har varit ett alldeles utmärkt verktyg för dem som behöver svar.

Vi undrar nu om….
- vad vi har för värderingar mellan människor i samhället och hur lever vi efter dem?
- alla människor är lika mycket värda?
- vi alltid kommer att vara och bli dömda för våra handlingar?
- vi kan vara bra människor även om vi har gjort misstag dåliga handlingar?
- vi kan förlåta?
- människor kan förändras?

Vi är ett gäng killar och tjejer, unga som gamla, närmare bestämt 90 stycken som befinner oss i Almedalen på Gotland och vi vill vara med och påverka samhället på ett positivt sätt genom att delta i många olika arrangemang, seminarier och föreläsningar. Det är genom att delta, engagera oss och påverka som vi vill vara med och göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i.

Vad som kanske är lite speciellt med oss är vår historia, att de flesta av oss är f.d. kriminella och/eller missbrukare som idag har förändrat våra liv och vi vill och har en önskan om att vara en tillgång i samhället istället för att vara den belastning som vi var tidigare.

Vi vill gå ut med våra historier för att vi vill visa att en förändring verkligen är möjlig.

Vi berättar gärna vår historia och allt som vi har gjort, men också det vi är och gör idag, det är inget problem för oss men vi gör det för att vi väljer att göra det och inte för att det ligger öppet på internet.

Vi tror att när människor som oss får chansen att förändra sitt liv från missbruk, kriminalitet och utanförskap så vill vi verkligen göra förändringen men det är ett stort arbete som ligger framför oss.

Där vi kommer förutom alla de vanliga problemen med livet så kommer vi att mötas av alla sorters dömande, misstroende, misstänksamhet, ilska, hat och förakt vilket inte gör det lättare. Då kan det ofta kännas enklare att återgå till det gamla livet som ändå kan kännas tryggare för där kan vi reglerna.

Vi om några vet mycket väl vad lagen säger. Många av oss har under åren blivit dömda för många olika brott, allt från trafikbrott, narkotikabrott, våldsbrott och till och med mord. Vi har suttit i otaliga förhör och rättegångar, lyssnat på utredningar, vittnen, brottsoffer, advokater, åklagare och domare. Vi har också varit offer, blivit utsatta för brott och kränkningar av olika slag.

Ja så vi vet vad det innebär att ha gått igenom rättsystemet på både gott och ont. När det gäller förövare så säger samhället att när du har avtjänat ditt straff så är det klart och du ska få en ny chans.

Med Lexbase som ett enkelt verktyg så blir det alldeles för lätt för alla att gå in och ladda ner utdragen från rättegångar och domar. Vilket försvårar för de som hamnat i registret både som förövare och offer.

Ställ er själva frågan om er egen historia och huruvida om den ska vara tillgänglig för alla eller om ni ska ha rätten att själva få välja när och till vem ni vill berätta den?

Vi har nu egentligen bara pratat om förövare men nu pratar vi om de oskyldiga som också drabbas av Lexbase vilket är offren, familj, vänner, arbetskamrater och många fler.

Alla brott har offer, direkt eller indirekt, så är det ofta så att människor får lida på olika sätt när de drabbas av kriminaliteten i samhället. Tyvärr är det så att många våldsbrott, övergrepp, hot och kränkningar drabbar offer runt omkring i Sverige. Deras historia, minnen, upplevelser och känslor, är ofta förknippade med skam, rädslor m.m. Det här rivs upp varje gång någon familjemedlem eller bekant kommer och berättar om att de har läst om brottet som de utsatts för.

Vi tänker också på de människor som på grund av rädsla och kontroll börjar kolla upp sitt område, sitt kvarter och sitt bostadshus och ser där att ett flertal finns i registret och förekommer i brottmål vilket egentligen inte betyder så mycket men som vi redan har fått många samtal om.

Alla inblandade har människor som familj, släkt och vänner, arbetskamrater m.fl. runt omkring sig som inte får välja själv hur deras familj kommer att hängas ut offentligt och till allas beskådande. Framför allt har vi fått höra om hur barnen blivit mobbade, kränkta och hamnat i utanförskap i skolan på grund av rykten om vad kanske pappa eller mamma gjort. Det här är absolut inte barnens fel. Allt detta kommer sammantaget att skapa oro, ängslan och framför allt rädsla vilket i sin tur leder till kontroll vilket kommer att göra att fler kommer att gå ut på Lexbase och ladda ner information om allt fler i sin närhet.

Vi har fått många samtal från oroliga samhällsmedborgare, ofta äldre som lever i ensamhet och nu fått en riktig trigger för att skapa rädsla. Ett exempel på samtal är en kvinna som ringde till KRIS Stockholm och frågade oroligt om råd för att hon hade gått ut på Lexbase kartsök för att titta på hur det såg ut på hennes adress. Till sin förvåning så fann hon att två personer som bor i hennes portuppgång finns i registret och förekommer i brottsmål. Hon såg ju direkt vilka det var och hon hade ju lärt känna dem när de möttes i trapphuset och hon tyckte om dem båda två, hon sa att de var så trevliga och hade till och med hjälpt henne att bära upp matkassar när hissen inte fungerade. Nu hade hon blivit rädd för dem för hon vet ju inte om de är farliga eller vad de är dömda för så när hon undrade om hon behöver vara rädd så kunde vi inte svara för vi vet inte vem eller hur den personen är.

Ett annat samtal var från en ung tjej från en liten stad i södra Sverige som precis köpt en bostadsrätt men fått påringning från bostadsrättsföreningen som ifrågasatte henne som medlem på grund av att hon som femtonåring en gång snattade och blev påkommen, hon erkände, blev dömd och tog sitt straff och när hon ringde oss så var det fyra år och nio månader sedan hon blev dömd och de hann ta fram utdrag ur registret vilket gör att hon blir dömd på nytt av sina grannar.

Sedan har vi på KRIS fått flera samtal från människor som inte ens blivit dömda och ändå funnits i registret. De blir utpekade som kriminella och kan få sina liv, rykte och ibland karriärer förstörda av baktalande, misstänksamma och framför allt rädda människor som bara kan prata om människor och inte till människor.

Vi vill utmana er som är i Almedalen att kom och prata med oss, lär känna oss, ställ de där frågorna som ni egentligen vill men inte vågar fråga när det gäller missbruk, kriminalitet och utanförskap.

 Som sagt – prata till varandra och inte om varandra

Ni som inte befinner er i Almedalen kan när som helst komma in och hälsa på oss i våra lokala KRIS föreningar som finns i 18 städer i Sverige.

Kontaktuppgifter och mer information kan ni finna på här på http://kris.a.se och på  http://www.ungakris.se

// KRIS Riksförbund och Unga KRIS Riksförbund

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter, Pressmeddelande, Unga KRIS | Etiketter , , , , , , , | 3 kommentarer