KRIS Livsstilskoordinator Kick-Off

Idag har det varit en ”Kick-Off” med utbildningsprojektet KRIS Livsstilskoordinator som KRIS gör som ett Allmänna Arvsfonds projekt tillsammans med Val-Bo Utbildning och Tollare Folkhögskola. En underbar dag med fin gemenskap, positiva möten med ledningsgruppen, lärare, mentorer, referensgruppen och givetvis våra fantastiska elever. Det kommer bli en FIN vecka med många djupa samtal, massor med skratt och mycket kärlek. Jag ser fram emot morgondagen med glädje, nyfikenhet och förväntan.

Med vänlig hälsning Ali Reunanen

Deltagare, lärare, pedagoger och referensgruppen samlad vid projektstarten av KRIS Livsstilskoordinator.

 

 

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Vi bryr oss! Gör ni?

ALMEDALEN 2016

KRIS åker till Almedalen för att visa upp sin verksamhet. ”Vi bryr oss – gör ni” är budskapet. Kampanjen pågår under hela Almedalsveckan och har till huvudsyfte att sprida kunskap om droger och kriminalitet.

Ali ser verkligen fram emot alla möten i Almedalen. Foto: Joakim Berndes

Ali Reunanen är vice förbundsordförande på KRIS och en av eldsjälarna i KRIS medverkan under Almedalsveckan.

–Vi vill uppmana människor i vårt samhälle att våga börja bry sig. Många människor är rädda och vågar inte se problemen i vitögat. Det är vanligt att sticka huvudet i sanden i stället för att agera om någon närstående börjat missbruka, säger Ali

Vad kan KRIS erbjuda?

–Vi på KRIS arbetar med att skapa trygga, hederliga och drogfria mötesplatser med människor som själva tagit sig ur både missbruk och kriminalitet.

Hur ser ni på missbruksvården i Sverige?

–Missbruksvården har blivit mer läkemedelsbaserad än tidigare. Det är billigare att behandla människor med mediciner än med terapeuter och liknande. Behandlingar med metadon och subtext blir allt vanligare. Missbrukaren får aldrig en chans att väja själv. Det mest kostnadseffektiva metoderna används flitigt, oavsett om de är bra eller inte.

Vad vet ni om drogrelaterade dödsfall?

–Enligt uppgifter vi tagit del av har dödligheten ökat lavinartat sedan 2005, fram till i dag – läget är bekymmersamt, anser Ali. Vi tycker att samhället ska satsa på mer drogfria behandlingar, det vill säga utan metadon och subtext.

Hur ser din egen historia ut Ali?

–Jag slutade 1994 efter att jag blivit gripen och senare dömd. Jag var 37 år gammal och hade knarkat bort 23 år av mitt liv. Under tiden på anstalten böjande jag i en 12 –stegs behandling. När jag blev frigiven fortsatte jag med med möten för att tillfriskna, på den vägen är det. I dag har jag kommit långt och känner mig nöjd med mig själv.

Den omtalade Almedalsparken som fylls med tusentals människor under partiledartalen varje kväll. Foto: Joakim Berndes

Den omtalade Almedalsparken som fylls med tusentals människor under partiledartalen varje kväll. Foto: Joakim Berndes

Vad kommer ni att göra i Almedalen?

–Vi kommer att medverka på olika seminarier  runt om i Almedalen. Vi kommer att gå runt och prata med människor och sprida vårt budskap – att det det finns en väg tillbaka till livet. Vi vill också sprida information om att människor som varit missbrukare och kriminella, inte nödvändigtvis behöver vara farliga människor. Den allmänna uppfattningen  är att personer med tatueringar och ett kriminellt förflutet är farliga. Den bilden vill vi sudda ut.

Finns det något seminarium som du vill rekommendera extra mycket?

–Ja det finns det. Många får sätta livet till på grund av narkotikan, framför allt finns det ett  läckage i LARO. Temat är ” Är det verkligen rätt att skriv ut narkotikaklassade läkemedel” tisdag den 5 juli kl 13.00 .Och det andra ”Vem bryr sig om narkomanerna fortsätter knarka” torsdag den 7 jul 13.00.

Ali hoppas att KRIS ska nå ut med sitt budskap och att det ska bli en bra vecka med många intressanta diskussioner.

 

PROGRAM 2016
Hamnplan, Tältplats 207

Tisdag 13.00-13.30
Vem bryr sig om att så många narkotikamissbrukare dör?

Under senare år har dödstalen bland narkotikamissbrukare ökat kraftigt. Varför agerar inte samhället och sätter in motåtgärder? Är det verkligen rätt att skriva ut narkotikaklassade läkemedel år ut och år in? Inom KRIS hjälper vi varandra att blir fria från droger och kriminalitet.
Talare: Christer Karlsson och Ali Reunanen. KRIS

Torsdag13.00-13.30
Vem bryr sig om narkomanerna fortsätter missbruka eller gör sig fria från drogerna? 

Drogfri missbruksvård är ovanligt idag. Istället handlar det om att skriva ut olika läkemedel som ersättning för narkotikan. Idén om att man ska göra sig fri från droger helt och hållet har kommit på undantag. KRIS menar att drogfrihet alltid ska vara målsättningen för vården.
Talare: Christer Karlsson och Ali Reunanen. KRIS

HOPPAS VI SES I ALMEDALEN!

KRIS kontaktperson
Christer Karlsson
070-461 22 45
christer.karlsson@rikskris.se

Vad händer efter kåken?

WEBBSIDOR OCH SOCIAL MEDIER

Kampanj Stödmedlem 2016

 

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Medlemskampanj

Ni har väl inte missat vår medlemskampanj!

Från den 1 juni till den 31 december 2016 kostar ett stödmedlemskap endast 100:- och medlemskapet gäller till och med den 31 december 2017.

Registrera ditt stödmedlemsskap här http://kris.a.se/registrera

Nu även med Swish som betalningsalternativ.

Kampanj Stödmedlem 2016

 

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , | 1 kommentar

Grattis på 65 årsdagen – Christer Karlsson

I dag fyller Christer Karlsson 65 år! Dessutom firar han 19 år som nykter och drogfri. Du är en sann förebild och kämpe, ditt engagemang för KRIS är beundransvärt och skall därför uppmärksammas – dagen till ära.

/KRIS Riksförbund

N8xSzadAwzQVMGoJX0yL

 

Publicerat i KRIS | 1 kommentar

Första intervjun med den dömde dubbelmördaren Leif Axmyr

NYHETER

Det var en samlad och lättad Leif Axmyr som anlände till KRIS Halmstads lokaler efter frigivningen. Det är 34 år sedan han blev dömd för ett dubbelmord och har sedan dess suttit inspärrad på olika anstalter – fram till i dag.

Leif var iklädd vit skjorta och jeans dagen till ära. Trots den stora uppståndelse kring honom denna dag – är han vid gott mod och lycklig över att komma ut.

Hur känns det Leif?

–Bra tack! Det känns skönt att vara ute i friheten. Läs mer

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Världskongress mot dödsstraff

Dramatisk ökning i antal avrättningar globalt – Amnesty International har registrerat det högsta antalet avrättningar på över 25 år. 

Under 2015 skedde en dramatisk ökning av antalet avrättningar i världen – det innebar att fler människor avrättades förra året än vid något annat tillfälle under det senaste kvartsseklet. Ökningen beror till stor del på Iran, Pakistan och Saudiarabien, det konstaterar Amnesty International i sin utredning av den globala användningen av dödsstraffet.

Organisationen ”Against the death penalty” arrangerar sin sjätte världskongress i Oslo den 21-23 juni. Organisationen arbetar aktivt mot dödsstraffet och att det bör avskaffas. På kongressen kommer olika experter världen över vara närvarande, advokater, domare, och andra rättsexperter samt politiker.

Christer Karlsson på KRIS Riksförbund, säger att ”dödsstraffet inte är ett straff utan ett brott och bör avskaffas över hela världen”

–Det finns inte någon plats för dödsstraffet i en rättsstat. Det finns ingen statistik som visar att antalet grova brott minskar av på grund av dödsstraffet.

Vi på KRIS stödjer Aginst the death pentalty och hoppas det blir en givande kongress

Banner Facebook 6th world Congress Against the Death Penalty

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

KRIS Livsstilskoordinator

KRIS Livsstilskoordinator – nytt projekt och utbildning i KRIS

KRIS erbjuder en 1-årig utbildning tillsammans med Tollare folkhögskola och Val-Bo utbildning i ett Allmänna arvsfondsprojekt

En viktig del av KRIS arbete är att hjälpa människor som levt ett destruktivt liv. Det är viktigt för oss att vi kan arbeta på ett professionellt sätt med människor som lever eller har levt ett liv i missbruk, kriminalitet och utanförskap.

Utbildningens syfte är att utbilda personer med en missbruksbakgrund och som även kan ha olika funktionsnedsättningar.

En Livsstilskoordinator ska vara kvalificerad att arbeta på stödboende, halvvägshus, fritidsgårdar som elevstödjare eller boendestödjare där ofta personer ur samma målgrupp behöver stöd. Att ha genomgått en 1-årig folkhögskoleutbildning till Livsstilskoordinator öppnar större möjligheter på arbetsmarknaden och ger kompetens för vidare studier.

Vill du ansöka till utbildningen kan du göra det här:
http://krislivsstilskoordinator.se 

2015-07-02_Almedalen_Dag_6__MG_1887

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Bli medlem och betala med Swish

Nu har vi förenklat betalningen ytterligare för ett medlemskap i KRIS. Från och med idag går det också att betala med Swish. Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla att bli medlem i KRIS, och nu tillsammans med Swish kan vi erbjuda fem olika betalningsalternativ.

swish-betalningVi har förstått att betallösningar ska vara enkla och kontanterna försvinner mer och mer och allt digitaliseras. Då var beslutet att titta på Swish ganska självklart för oss. Vi tog kontakt med Johan Stenström på Follow me Darling, som för några år sedan byggde han om hela vår hemsida och började planeringen för ett nytt digitaliserat medlemsregister, och berättade våra planer och önskemål. Nu när vi idag har Swish tillsammans med de andra betallösningar så har vi uppnått våra önskemål om förenklade betalningar för alla nya medlemmar. Nu ser vi framåt mot nya digitaliserade tjänster för våra medlemmar tillsammans med Follow me Darling.

Vill du bli medlem i KRIS och stödja vårt brottsförebyggande arbete gå in via denna länk: http://kris.a.se/registrera/

Länkar:
MyNewsdesk

 

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

”Min mamma var – djävulen”

Den här berättelsen saknar motstycke vad beträffar vidriga uppväxtförhållanden. Eva blev våldtagen och misshandlad under hela sin uppväxt – utan att någon ingrep. Sveket från de sociala myndigheterna är så graverande och hemska, samtidigt som ingen har fått stå till svars för det inträffade.

Läs mer

Publicerat i Trelleborg, Vägen UT | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Ali Reunanen besökte UNDOC i Wien

Ali blev inbjuden till UNDOC i Wien för att föreläsa om KRIS. Här är hans berättelse om en minnesvärd resa.

IMG_4870-2

Hej, jag heter Ali och är en alkoholist och narkoman!

En dag i november 2015 fick Christer Karlsson frågan om Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) skulle kunna vara representerade i Wien på Förenta Nationernas (FNs)  ”A coordinated criminal justice and health response to drugs”. Christer kunde inte åka utan bad mig kontakta Erik Leijonmarck på ECAD som i sin tur frågade mig. Han ville att jag skulle tala inför FN om hur vi på KRIS hittat ett sätt att leva drogfria och hederliga med hjälp av KRIS och 12-stegsprogrammet. Hur vi bygger upp våra liv med hjälp och stöd av varandra. Hur vi lyckas med att hjälpa människor från kriminalitet, missbruk och utanförskap till hederlighet, drogfrihet och sann gemenskap.

Läs mer

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar