Nio av tio vill fortfarande förbjuda narkotika.

addiction-71576_1280Nio av tio Svenskar anser att konsumtion av narkotika ska vara förbjuden. Det uppger Svenska Carnegie Institutet i en rapport som nyligen publicerats på uppdrag av Sifo.

Det framgår i rapporten att stödet för icke – medicinsk befattning med narkotika även i framtiden ska vara otillåten. Den allmänna opinionen anser även att konsumtion av narkotika ska vara förbjuden i framtiden.

Läs mer

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter, Unga KRIS | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

”Det där ljuset kunde varit jag”

_MG_0027

Foto: Christer Renlid

[Drugnews]  Varje dag dör minst två personer till följd av narkotika i Sverige. För dem och deras anhöriga tändes ljus på Sergels torg i Stockholm i måndags.

– Jag kunde varit ett av ljusen där. Jag tog en överdos vid 18 års ålder, och är glad att jag lever idag, sade Xander Turian.
Han är numer artist och aktiv i Ungdomens Nykterhetsförbund och sjöng och spelade för andra året i rad på ljusmanifestationen för narkotikans offer.

Där fanns även Gibbe och Sara som träffade varandra för fyra år sedan vid Plattan när de båda var fast i heroinets helvete. Nu är de drogfria sedan 2,5 år, har fått dottern Milena och är aktiva i Kris (Kriminellas revansch i samhället).
Läs mer

Publicerat i Aktivitet, Media, Nyheter, Stockholm | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

KRIS är tillbaka i Örebro

 
Sveriges Radio besökte KRIS Örebro nyligen och gjorde en liten insändare. Här kan ni läsa den.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6291505

vi är glada och ser fram emot många nya år med dem i organisationen. Nu täcker vi upp fler anstalter och häkten vilket är vår huvudsakliga uppgift.

Publicerat i Föreningar, KRIS, Nyheter, Örebro | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

KRIS Trelleborg har chans att vinna fint pris den 19 november.

Eva_Jeppsson-2013-04-22_Vägen_UT_Skåneresan__MG_3904

KRIS Trelleborg har chansen att vinna fick pris den 19 november på Trelleborgs galan. 

I ett inlägg på Trelleborgs kommuns hemsida idag står det att KRIS Trelleborg är en av tre finalister i Årets Förening tävlingen. Vi håller tummarna att KRIS Trelleborg och Eva Jeppson (på bilden) tar hem priset.

Mer info finns här: http://www.trelleborg.se/sv/aktuellt/nyheter/2015/oktober/hastar-batar-eller-social-verksamhet/

Publicerat i Media, Nyheter, Trelleborg | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

KRIS Stockholm firar 18 år

KRIS-08_Invigning_WEBB_-_MG_3821Lördag den 24 oktober har vi öppet hus mellan klockan 10:00 och 22:00 för att fira vår årsdag. Klockan 13:00 serverar vi mat och dryck.

Nytt för i år är att vi kommer att köra en Mulleturnering med start klockan 14:00. Anmälan till turneringen sker på plats innan klockan 13:00. Prisutdelning sker på eftermiddagen/kvällen när turneringen är klar.

Det finns även möjlighet att tatuera sig som vi gjort tidigare på våra årsdagar. Intresseanmälan görs till Carl Eriksson på telefon 0760-55 88 90

Hjärtligt välkomna allesamman!

KRIS Stockholm
Krukmakargatan 37 A
118 51 Stockholm
Telefon: 08 – 720 21 15

Publicerat i KRIS, Nyheter, Unga KRIS | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Ny krönikör på KRIS.a.se

Från och med i dag kommer vi att låta olika medlemmar i KRIS skriva krönikörer här på bloggen. Först ut är Christer Renlid, jurist och arbetar på KRIS Riksförbund i Stockholm. Här kommer hans egen beskrivning och första krönika om rättsväsendet.

Jag heter Christer Renlid! och är 48 år pappa till två barn, David och Emma-Li. När jag inte skriver krönikor eller artiklar åt Vägen Ut så arbetar jag på KRIS Riksförbund med administrativa uppgifter.

Dags att slopa nämndemannasystemet!

Enligt en undersökning från Svea hovrätt som presenterades för någon månad sedan ändras 44% av alla överklagade brottmålsdomar som prövas av hovrätten. År 2011 var motsvarande andel 47%. I mål där endast den tilltalade överklagat ligger ändringsfrekvensen på 36%. I mål där åklagaren själv – eller åklagaren och målsäganden tillsammans överklagat ändras 65%.

När jag berättade för en vän att morgondagens krönika skulle handla om just detta fick jag till svar,

– Du är inte snabb på bollen direkt! Det är länge sedan utredningen offentliggjordes.

Jag är inte sen att hålla med min vän om detta. Men jag vill ändå passa på att ge mina personliga reflektioner över denna statistik som borde få de mest optimistiska anhängarna av nämndemän att höja på ögonbrynen. Att hovrätten gör en annan bevisvärdering än tingsrätten utgör det vanligaste skälet till ändring enligt Svea hovrätt.

Varför gör hovrätten än annan värdering av den åberopade bevisningen än tingsrätten? De har att bedöma exakt samma material frånsätt ny bevisning som inte var föremål i tingsrätten förstås. Nu ska jag inte krångla till det med något tekniskt juridiskt papegojasnack. Det mest troliga är att i tingsrätten är nämndemännen i majoritet vid ett röstningsförfarande om någon skall frias eller fällas till ansvar för ett brott. Det är tre nämndemän och en lagfaren domare i tingsrätten. I hovrätten är det tre lagfarna domare och två nämndemän. Juridiskt kunnande och kompetens är i majoritet i den högre instansen.

En dom som avkunnats i tingsrätten där lagfarne domaren är skiljaktig kallas i juridiska sammanhang för en nämndemannadom. Och en sådan dom brukar alltjämt ändras i hovrätten.

I Sverige har vi som bekant en parlamentarisk demokrati. Det betyder att vi medborgare överlåtit till våra riksdagsledamöter som sitter i Sveriges riksdag att stifta lagar och våra jurister ska se till att de efterlevs. Men när det gäller domstolsförfarandet har vi uppenbarligen blandat i hop äpplen och päron till obegriplig soppa som vi kallar för nämndemän. Politiker ska stifta lagar inte sitta och döma i våra domstolar.

Som jag ser på det hela finns det flera bra argument mot nämndemän i våra domstolar.
Jag menar att det finns många argument som tillsammans är väldigt starka. Ett är att nämndemännen är politiskt utsedda domare som svär domareden på samma sätt som juristdomare gör. Men de är inte juridiskt skolade.. För att bli nämndeman förutsätts det att man inte är lika kunnig som en juristdomare. Ett annat argument är att den politiska eller idelogiska uppfattningen inte har någon relevans i domstolsprocessen. Och ett tredje argument – är risken för jäv. Det är oftast fritidspolitiker som utnämns till nämndemän. Flertalet har även andra uppdrag som direkt kan vara olämpliga om man är nämndeman. Jag tänker främst på det så kallade Södertäljemålet där en av nämndemännen satt i polisnämnden samtidigt som han hade en dömande funktion i tingsrätten. Att stora brottmålsrättegångar äventyras att tas om på grund av jäv av det här slaget är ett hot mot rättsäkerheten.

Låt oss återgå till statistiken som jag redogjorde för inledningsvis. Om 44% av alla domar ändras så är någonting fel. Så olika bedömningar borde inte vara möjligt av en och samma brott. Skäl att granska tingrätternas kompetens borde vara högprioriterat. Vi måste komma i håg att utfallet i en brottmålsrättegång kan vara livsavgörande för den enskilde individen på många sätt. Det kan göra skillnad om en person ska sitta i fängelse eller inte vilket får stor betydelse för hur personens liv kommer kommer att se ut för en lång tid fram över – livsavgörande helt enkelt. Rättesnöret måste vara rättssäkerheten i alla delar i en rättegång. Det finns inte utrymme att lägga människors öde i händerna på våra fritidspolitiker. Tänk om en kirurg vid en hjärtopration skulle fråga vårdbiträdet om råd i en avgörande situation. Det skulle givetvis vara otänkbart. Lika otänkbart borde det vara att låta en nämndeman besluta om en människa ska sitta i fängelse eller inte vars liv riskerar att slås i spillror.Politik och religion hör inte hemma i våra domstolar.

Nämndemannasystemet är ett barn av sin tid och bör slopas. Men det är inte särskilt troligt att det blir så. Nämndemännen kommer att finnas kvar det är lika säkert som att Kalle Anka kommer att visas på julafton i evigheter.

Vid pennan Christer Renlid

Publicerat i Krönika | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Ang. KRIS OCH X-CONS

Det har kommit till vår kännedom om att föreningen X-Cons ringer till KRIS sponsorer och påstår att KRIS bytt namn till X-Cons, vilket INTE stämmer.

De som nu kallar sig X-Cons blev 2008-10-14 uteslutna ur KRIS och valde då att byta namn och stadgar till namnet X-Cons och i deras nya stadgar tillåts Narkotikaklassade läkemedel på föreningen .

Vi tycker att det är närmast kriminellt att ringa och påstå detta och på så sätt försöka att ta KRIS sponsorer (som stödjer KRIS 0-tolerans och vårt sätt att arbeta) ifrån oss.
2015-10-08

RIKSKRIS Styrelse

Christer Karlsson
Förbundsordförande

 

Publicerat i KRIS, Media, Nyheter, Unga KRIS | Etiketter , , | 1 kommentar

Myten om ett sönderfallande Sverige

800px-Swedish_police_car_from_above

Det är bekvämt att inte vilja se sanningen. Att mot bättre vetande missförstå väl underbyggd fakta. Så är fallet vad beträffar brottsstatistik. Ett flertal debattörer och opinionsbildare av skiftande kvalité vägrar att se vad som är uppenbart. Brottsligheten ökar inte – snarare minskar den.

Debattören Staffan Landin har i en väl underbyggd undersökning kommit fram till det som ingen sensationslysten debattör eller journalist vill se – att brottsligheten minskar. Är det en rädsla över att inte längre kunna fylla löpsedlar med skräckpropaganda? Föreläsningssalar som skulle gapa tomma? Ingen vill lyssna på självklarheter.

Hur hittar man en bra vinkel i debatten om kriminalpolitik när man inte på ett förenklat sätt kan skrika: “brottsligheten ökar”, “hårdare tag” eller “strängare straff”?

Låt oss återgå till sakfrågan – ökar eller minskar brottsligheten?

Enligt Staffan Landins beräkningar ökar inte brottsligheten. Tvärtom. Den minskar. Så här skulle man kunna sammanfatta Staffans Landins studie:

Allt färre dör av grovt våld. Förra året dödades 87 personer. Det är historiskt sett lågt. Sedan 70-talet har runt 100 personer om året dödats. 2012 var rekordlågt endast 68 personer dödades. Omkring 20 personer dödas varje år med skjutvapen, 40 personer med kniv. Detta ökar inte. Allt färre misshandlas eller drabbas av övrigt våld. Andelen som utsätts för hot eller trakasserier ökar inte. Personrån har minskat något sedan 2011, ligger annars stabilt sedan 2005. Sexualbrotten ökade 2013, men har i övrigt legat stabilt sedan 2005.

Uppslutningen bakom myten av ett sönderfallande Sverige har fått fäste i media samt av en och annan opinionsbildare med skygglappar för ögonen.

Nu finns det givetvis andra studier som kanske inte på ett lika tongivande sätt beskriver verkligheten så här. Men min slutsats är ändå den. Skräckpropagandan stämmer inte överens med verkligheten oavsett om man “saltar” både siffror och vinkling.

Det är således av stor vikt att debatten kring dessa frågor speglar verkligheten – något den allmänna debatten inte gör just nu.

Text: Christer Renlid
Foto: Albin Olsson [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Publicerat i Föreningar, KRIS, Krönika, Nyheter, Vägen UT | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Unga KRIS: ”Staten har blivit en langare”

Alexander Krasnov och Kim Fogelström Forsell på Unga KRIS I Kalmar har blivit intervjuad av Tomas Löwemo från Östra Småland Nyheterna angående de illegala drogerna som blir billigare.

Alexander säger bland annat i intervjun så här på påståendet: I Sverige skrivs läkemedlen metadon och subutex ut av läkare och används i avvänjningssyfte för missbrukare. Läkemedlen har hjälp många missbrukare och Unga Kris eftersträvar inte ett totalt stopp.

”– Inte alls, men en 50-årig knarkare som knarkat hela livet och som får metadon är en sak. Men metadon och subutex skrivs i dag ut till 19-åringar. Det är inte rätt”

I Almedalen pratade vi om just detta problem på vårt seminarium ”Statligt knark är fortfarande knark”. Då visade vi även filmen som Kontor producerat innan vi drog igång vår kampanj inför Almedalen.

Läs hela intervjun på länken nedan: http://www.ostrasmaland.se/kalmar/unga-kris-staten-har-blivit-en-langare/

Publicerat i Media, Nyheter, Unga KRIS | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Ökat antal drogrelaterade dödsfall

Socialstyrelsen skriver i dag på deras hemsida att det har blivit en ökning med 30% av drogrelaterade dödsfall.

Bland annat säger Daniel Svensson, utredare vid Socialstyrelsen så här:
– Vi ska ta reda på mer om de bakomliggande orsakerna så att vi får mer relevant information om den grupp som avlider där narkotika har bidragit till dödsfallet.

Läs hela pressmeddelandet här: http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2015augusti/okatantaldrogrelateradedodsfall

Nedan information från kampanjen ”Statligt knark är fortfarande knark” Där syns också en tydlig ökning av narkotikarelaterade dödsfall.

Banderoll_Almedalen_2015_webb

Publicerat i Media, Nyheter | Etiketter , , | Lämna en kommentar